Intersport flyttar lagret till Nässjö

juni 1, 2017 E-handel , Fastigheter , Lager , Logistik
Intersport flyttar lagret till Nässjö
Intersport lämnar sin TPL-lösning hos Schenker Logistics i Landvetter och flyttar lagret till Rustas gamla lager i Nässjö. Foto: Constructor.

Intersport lämnar sin TPL-lösning hos Schenker Logistics i Landvetter och flyttar lagret till
Rustas gamla lager i Nässjö. Foto: Constructor.

Butikskedjan Intersport lämnar Landvetter och flyttar till ett eget, 24 000 kvm stort lager i Rustas gamla lokaler i Nässjö. Även e-handelslagret flyttas hit.

Sportkedjan Intersport insourcar sin logistik. Snart lämnar bolaget sin tredjepartslösning för centrallagret hos DB Schenker Logistics i Landvetter och bygger upp ett eget, 24 000 kvm stort lager i Rustas gamla lokaler i Nässjö. Det framgår av en jobbannons där Intersport rekryterar ny lagerchef. Intersport hyr lagret på ett längre kontrakt av Catena Fastigheter, som äger fastigheten sedan 2014. Även e-handelslagret, som tidigare drivits i egen regi i Jönköping, flyttas tillNässjö, som blir centrallager för både butikshandeln och den växande e-handeln.

– Det är en intressant och stor satsning, vi är jätteglada säger Claes Johansson, vd på NNAB, Nässjö Näringslivs AB.

Enligt rekryteringsannonsen kommer centrallagret ha omkring 35 anställda och arbetet ska vara uppdelat i tre team, inleverans, utleverans och service & utveckling. Bolaget investerar också i ny teknik, bland annat i ett robotlager från Autostore, som levereras av norska Element Logic.

När flytten skall ske framgår inte. Intersport har tagit ett beslut att inte kommunicera kring flytten extern, berättar en företrädare för Intersports ledningsgrupp för Intelligent Logistik.

Nära paket- och kombiterminal

Valet av Nässjö som etableringsort är “Ett läge som ger oss ledande logistiska förutsättningar och möjlighet till klimatsmart transport” skriver Intersport i sin rekryteringsannons.

– Läget blir väldigt bra för Intersport. De hamnar granne med både PostNords terminal, som satsar hårt på e-handel och med Nässjö kombiterminal, med möjlighet att använda tågpendeln till Göteborgs hamn för intransporterna. Möjligheterna att öka e-handeln och att få till miljövänliga transportlösningar kunde inte vara bättre, säger Claes Johansson.

Intersportkoncernen IIC har 5 500 butiker i över 40 länder. I Sverige har Intersport 150 butiker och en snabbt växande e-handel, vilket ställer höga krav på varuflödesfunktionen. Intersport i Sverige är mitt uppe i att förändra hela sin affärsmodell. Från att butikerna tidigare drivits i ett franchisekoncept, till att bli en “integrerad butikskedja”. Det innebär att samtliga processer, allt från design, inköp, logistik, butiksutseende, marknadsföring och e-handel behöver moderniseras och effektiviseras. Det nya centrallagret och insourcingen av logistiken är en del i den förändringen.

Ny vd från konkurrentmarcuswiberghxxl

För att driva verksamheten framåt har Intersport rekryterat konkurrenten XXLs tidigare vd Marcus Wibergh, som tillträdde vd-posten i Intersport i Sverige så sent som den 2 maj. Under sin tid på XXL byggde han upp verksamheten i Sverige från noll till en organisation med 20 varuhus och omsättning på 2 miljarder. Han ansvarade även för XXLs lyckade lageretablering i Örebro, ett 42 000 kvm stort nybygge som stod klart 2016.

Samtliga fysiska sportkedjor gör mer eller mindre helhjärtade satsningar på e-handel, men precis som för Intersport har XXLs fokus också främst varit på butikshandel.

– Vinnarna i sporthandeln kommer vara de som framgångsrikt lyckas kombinera fysisk och digital handel. Utmaningen är sömlösheten, att lyckas sy ihop alla försäljningskanaler på ett sätt som fungerar för kunderna och förhöjer upplevelsen, sade Marcus Wibergh i en intervju med Intelligent Logistik under XXL-tiden.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2017 

 

 

 


Läs mer