Fri frakt vid e-handel ger inte lönsamhet

april 25, 2016 E-handel , Ekonomi , Logistik , Transport

Fri frakt på allt, en fraktfri gräns eller ingen fri frakt alls? Var ligger balansen? Ett nytt Ehandelsindex kan ha svaret, skriver sajten Ehandel.se.
Tidigare gällde diskussionerna om man skulle erbjuda fri frakt eller inte. Mode och skor gav t ex mycket bra fraktvillkor för kunderna.
Många e-handlare har motvilligt accepterat fri frakt, då det ökar försäljningen. Men man kräver ofta en viss storlek på beställningen, innan det blir gratis för kunden.
Ehandelsindex mäter över 10 000 nätbutiker så får man träffar på “fri frakt” och varianter på det på över 4 000 butiker.
Fri frakt över 500 kronor är vanligt. E-handlare som erbjuder fri frakt vid beställningar över 500 kronor. Det är också ganska vanligt att den fraktfria gränsen kommer vid 1000 kronor eller mer.
Låg fraktfri gräns olönsamt

De som har en så låg fraktfri gräns som under 500 kronor (100-499) har ett snittresultat på minus 299 000 kronor. De tjänar alltså inga pengar. Detta kan givetvis bero på fler saker än frakten, men trenden i de andra staplarna följer det många e-handlare befarar, skriver e-handel.se.

De nätbutiker som erbjuder fri frakt från 500 kronor till 999 kronor gör ett snittresultat på 4 000 kronor. E-handlare som kräver en order på minst 500 kronor för att ge fri frakt är alltså lönsamma enligt Ehandelsindex. Men e-handlare med 1000 kr som gräns, gör en vinst på 195 000 kronor.
(Den högre vinsten för dessa bolag kan givetvis bero på det högre varuvärdet; Intelligent Logistiks anmärkning.)
Den norska nätjätten Komplett gick i slutet av 2013 ut med att man införde fri frakt på allt för att få fler att genomföra ett köp. De övergav senare försöket, då det helt enkelt inte var lönsamt. I dag har man en fraktfri gräns på 500 kronor.

– Vi måste upp i ett visst belopp för att täcka kostnaderna och när vi tog bort fraktgränsen fick vi väldigt många små ordrar. Då ökar den relativa fraktkostnaden per enhet och då är det svårt att driva affären på ett lönsamt sätt, förklarade Kompletts VD Ole Vinje för Ehandel.se förra året.
Med en fraktfri gräns, istället för fri frakt på allt, tror Ole Vinje att kunderna handlar mer och man får därmed lönsamhet i affären. Var balansen ligger är olika för olika företag och kategorier. Har man mycket bra marginaler kan man givetvis erbjuda fri frakt för att få fler att handla.


Läs mer