En av fyra svenskar hinner inte hämta julklapparna

december 4, 2013 E-handel , IT/Teknik , Logistik
En av fyra svenskar hinner inte hämta julklapparna

– Om svensken själv får välja ser de helst att Lasse Berghagen levererar paketen, säger Emmelie Johansson, ansvarig för DHL MyWays.

Emmelie Johansson, Foto Hilda Hultén

Det lider mot jul och julklappsjakten är i full gång. Som bekant ökar näthandeln och i år kommer 27,3 procent av svenskarna att handla julklappar på internet. Men när paketen väl ska hämtas ut är det långt ifrån alla som får tiden att räcka till. Enligt en färsk undersökning från MyWays svarar nämligen en av fyra att de har svårt att hinna med vardagsärenden som att gå till frisören, till apoteket eller att hämta ut paket.

Bråda tider råder inför jul och det blir allt vanligare att beställa julklapparna från hemmets lugna vrå. I år svarar 27,3 procent av svenskarna att de kommer att handla klappar på nätet – och vanligast är det i åldrarna mellan 30 till 44 år. Av dem kommer 43,7 procent att julshoppa online. Detta visar en undersökning om julklappar och paket som leveranstjänsten MyWays låtit utföra.

Även om nätshopping har många fördelar kan det bli stressigt när leveransen har kommit fram och paketet ska hämtas ut. Enligt undersökningen har nämligen en av fyra svenskar (27,5 procent) svårt att hinna med vardagsärenden – som att hämta ut paket till exempel. Mest tidspressade är kvinnor och män mellan 30 till 44 år, och av dem svarar drygt hälften (48,7 procent) att de har svårt att få tiden att räcka till. Resultatet varierar även runt om i landet och den hektiska livsstilen är som mest påtaglig i Småland. Där svarar totalt 33,7 procent att de har svårt att hinna med sina vardagsärenden. Tätt därefter kommer stockholmarna (30,4 procent) och minst stressade är skåningarna – i den regionen svarar endast 21,6 procent samma sak.

– Jag är inte förvånad över att det är så många som vill undvika julruschen och köper sina julklappar på nätet istället, säger Emmelie Johansson, marknadschef på DHL. Undersökningen visar att det är extra tufft att hinna med vardagens bestyr i åldrarna mellan 30 till 44, och många av dem kommer att julhandla online. Resultatet är inte så konstigt med tanke på att det ofta kretsar kring både småbarn och arbete i den åldern. Med leveranstjänsten MyWays kan de få hjälp att hämta ut paketen och få dem levererade vart de vill – och på så sätt få ännu mer tid över till annat.

Men om svenska folket inte behöver välja någon de känner, vem skulle de då önska som kändisleverantör av deras paket? MyWays har ställt frågan inför julen 2013 – och högst upp på listan kommer allsångsledaren Lasse Berghagen.

– Att det skulle vara Lasse Berghagen som levererade paketen till jul är kanske inte så troligt. Men om vi ska göra en försiktig tolkning är Lasse Berghagen förmodligen lite av en symbol för det som svenskarna vill se hos en paketleverantör. Han är trevlig, trygg och pålitlig, avslutar Emmelie Johansson.


Läs mer