E- handelsjättar skapar nya e-handelsdagar

november 14, 2016 E-handel , Logistik

Den 11 november firas Singles´day, som skapades av kinesiska studenter för att fira singellivet. E-handelsjätten Alibaba har gjort Singles´ day till världens största e-handelsdag.

Den 11 november infaller Singles´day – Kinas svar på Alla hjärtans dag – som skapades av kinesiska studenter i Nanjing på 1990-talet för att fira singellivet.

I Kina såldes för över 130 miljarder kronor förra året bara på ett dygn under Singles`day den 11 november. Det är ca  fyra gånger mer än den amerikanska e-handelsdagen Cyber Monday – en e-shoppingvariant av Black Friday, som  infaller måndagen efter Black Friday  som är den 25 november i år.  Black Friday  är nu en global företeelse och finns både i Europa och Asien. Storbritannien var först att kopiera och där väntas rekord i onlineshopping i år.

Kanske kommer Singles´ Day också att bli global, men förutsättningarna i Kina är lite annorlunda. Allt fler kineser lever singelliv. 2020 väntas mer än 24 miljoner människor leva utan partner. Många män har svårt att hitta någon att dela livet med.

Den 11/11 valdes för ettornas symboliska betydelse och ligger lämpligt mellan nationaldagen och det kinesiska nyåret. Folk köper presenter till sig själva, eftersom de inte har någon partner. Priserna är kraftigt nedsatta.

För DB Schenker är Singles`Day en stor utmaning. De anställer 1 200 extra personal i anläggningen i Shanghai, som normalt har ca 200 anställda och har två månaders förberedelser bara för denna dagen.

– I år räknar vi med nästan 1,5 miljoner ordrar som måste levereras inom sju dagar, säger Torben Kock, vp Global Retail på DBSchenker i Logistikmagasinet.

Av Lena Sonne


Läs mer