E-handelsinitiativ för bättre förpackningar

oktober 1, 2019 E-handel , Miljö/CSR

Marcus Johansson, Head of Logistics & Operations Manager, tillsammans med medarbetarna Johanna Perssson och Zanna Samuelsson med alla sju storlekar på kartonger som Eleven och Nordicfeel använder för att minska luften i paketen. Foto Eleven.

300 lastbilar per år. Så mycket sparar skönhetssajterna Nordicfeel och Eleven genom sin satsning No Air e-commerce, vilket innebär att man anpassar lådorna efter produkterna och inte skickar onödigt stora paket.

E-handeln växer så att det knakar i Sverige och allt fler paket skickas. Men många paket är onödigt stora och innehåller nästan lika mycket luft som produkt. Det kräver onödigt stor plats under transporten till kunden och paketen är dessutom oftast för stora för att kunna delas ut i kundens brevlåda, vilket innebär ytterligare transporter till utlämningsställen.

Det vill e-handlarna Eleven och Nordicfeel ändra på genom sin hållbarhetssatsning No Air e-commerce.

— I vårt arbete med hållbara leveranser är att inte skicka luft en viktig del. Vi har räknat ut att om vi skulle begränsa oss till ett par få lådor som rymmer alla produkter hade det krävts ytterligare 300 lastbilar per år för att leverera samma mängd paket, säger Marcus Johansson, Head of Logistics & Operations Manager på Eleven och Nordicfeel, i ett pressmeddelande.

För att minska luften har man tagit fram sju olika kartongstorlekar för att bättre kunna anpassa lådorna efter produkten som kunden köpt. För de allra minsta produkterna har man även tagit fram vadderade kuvert istället för kartonger.

— Mindre luft i lådorna gör att fler paket landar i kundens brevlåda. Det innebär färre transporter till utlämningsställen och mindre antal lastbilar på vägarna, säger Marcus Johansson.

Förutom att man har tagit fram nya storlekar har man även gjort flera ändringar på lådorna för att minimera luften.

— Vi har löpande gjort justeringar på måtten på en del lådor. För att hitta rätt har vi involverat hela teamet, inte minst de som packar. Då hittar man rätt snabbast, säger Marcus Johansson.

Ett ytterligare steg i hållbarhetstänket är att använda kartonger som är närproducerade för att undvika långa transporter.

— Som en till del i vårt hållbarhetsarbete kommer vi även att använda återvinningsbara och FSC-märkta lådor, säger Marcus Johansson.

Dessutom har man plockat bort i princip all plast i lådorna.

— Under året har vi gjort omfattande förbättringar genom att använda pappersfyllning istället för plast, säger Marcus Johansson.

Responsen från kunderna har varit väldigt positiv.

— Vi har fått många positiva omdömen från våra kunder kring att vi inte skickar luft samt att vi tagit bort platsfyllningen i paketen, säger Marcus Johansson.