E-handeln präglar årets logistiketableringar

Livsmedelsetableringar och e-handel präglar tydligt branschen för logistikfastigheter med ett ökat tryck på logistik nära storstäderna. I år färdigställs en halv miljon kvadratmeter ytor för logistik, och markbristen växer när trycket på storstäderna ökar.

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Logistik blir ett allt hetare fastighetssegment och inte minst e-handeln driver behovet av nya logistikytor. Av de 28 logistikfastigheter på över 10 000 kvm som färdigställs i Sverige i år är minst sex direkt eller indirekt e-handelsetableringar. Tre av dem är Apotea i Morgongåva, Zalando i Brunna och Babyshop på Stigamo, men även Nowaste Logistic i Helsingborg bygger för e-handelslogistik åt Furniturebox och Trademax, Bring hanterar e-handel i sitt nya Härryda-lager och Castellum hyr ut delar av sitt nybygge på Hisingen till Bagaren & Kocken.

– E-handeln i sig är inte ny, men jag skulle säga e-handeln slog igenom förra året vad gäller nybyggen, säger Patrik Lööv, affärsutvecklare på Logistic Contractror, LC.  Tidigare hade e-handeln svårt att få ihop kalkylerna med nyproduktion, men nu verkar branschen ha fått bättre koll på sin tillväxt och ekonomi, menar han.

– Framöver kommer e-handeln stå för en stor del av kakan när det gäller nybyggen.

Fler utvecklingsprojekt

LC står för åtta av årets 28 logistikbyggen, eller 137 000 kvm.  För 2019 ser orderboken ännu fullare ut, med nio signerade kontrakt och fler på väg in.

– Jag tror att vi hamnar på 10 –12 projekt 2019. Det som är intressant med 2019 är att sex av dem är så kallade utvecklingsprojekt, där vi äger fastigheten under byggtiden och först sedan säljer den, säger Patrik Lööv.

– Normalt brukar vi ha ett par sådana projekt per år, men det verkar som om allt fler av våra kunder väljer att hyra sina lager istället för att äga dem.

Att intresset för att köpa logistikfastigheter är stort märks också.

– Många fastighetsbolag ställer om sin portfölj mot mer logistik, eftersom handelsfastigheter inte är lika lönsamma längre. Vi blir ganska mycket uppvaktade av olika investerare.

Jönköping och Göteborg går starkt

Av de 28 större logistikfastigheter som byggs i år ligger fem stycken i Jönköping. Det är lika många som i Stockholm och bara Göteborgsregionen får fler med åtta nya storetableringar under 2018 . Sammanlagt byggs 63 000 kvm logistikytor i Torsvik och Stigamo, att jämföra med 76 200 kvm i Stockholm och 164 850 i Göteborg. Årets största etablering är Rustas tillbygge av centrallagret i Norrköping, som landar på 46 000 kvm.

Enligt Fredrik Jagersjö, affärsutvecklare på LC, är Göteborg hamn ett logistikläge som sticker ut. Här utvecklar NCC, Bockasjö, Castellum, Prologis och hamnen själv omkring en miljon kvadrat logistikytor.

– Logistikparken där har utvecklats extremt snabbt, på bara ett par år har stora delar byggts och hyrts ut. Jag tror inte att någon i branschen hade trott det.

Maria Björsander, uthyrare på NCC som äger 220 000 kvm mark i parken, håller med.

– Nej, det var nog ingen som vågat hoppas på att det skulle gå så fort.

NCC har utvecklat två tredjedelar av sin planlagda mark i parken, Nu återstår två större tomter där man hoppas på projektstart för minst en innan årsskiftet.

– Köparnas intresse går inte att beskriva, vi hade kunnat sälja en fastighet i veckan, hyresgästerna är dock lite mer tveksamma. Vi har ytterligare 100 000 kvm mark som vi väldigt gärna vill utveckla, men marken är inte planlagd och kommunen skyller på resursbrist. Göteborgs stad har väl andra prioriteringar, tyvärr, så snart finns ingen mark kvar att bygga på. 

Logistikbyggen som färdigställs 2018 (över 10 000 kvm) Kvm
Norrköping Rusta NRP/Wilfast  46 000
Borås/Viared Speed Group NREP Logicenters  38 000
Heby/Morgongåva Apotea LC/Morgongåva Företagspark 38 000
Helsingborg/Tostarp Nowaste Logistics/TPL Catena Fastigheter  30 400
Stockholm/Brunna Zalando NREP Logicenters  30 000
Örebro/Pilängen PostNord Bockasjö  26 600
Göteborg/Hisingen Däckföretag Bockasjö  26 350
Göteborg/Hisingen Spek/Bagaren&Kocken LC/Castellum  26 000
Göteborg/Hisingen Spek/Kuehne+Nagel Bockasjö 24 300 24 300
Jönköping/Stigamo DSV Goldbeck  22 000
Jönköping/Stigamo Babyshop Reach/NREP Logicenters  18 000
Göteborg/Lerum TPL Dagligvaror Frode Laursen  17 800
Göteborg/Hisingen Volvo CC Bockasjö  17 400
Strängnäs Mekonomen Mekonomen/TGW Logistics  15 000
Göteborg/Härryda Bring Catena  15 000
Falkenberg/Rännåsen Carlsberg Carlsberg  15 000
Stockholm/Haninge Foodmark Foodmark/LC  14 000
Jönköping/Stigamo Brendrup Nivika Fastigheter 13 000
Helsingborg Seafrigo Nordic LC  13 000
Falköping/Brogärdet FC Floby/TBN Åkeri Fastighets AB Mösseberg/LC  12 800
Stockholm/Rosersberg Spekulation Castellum  12 200
Jönköping/Torsvik Dagab Dagab/ LC  12 000
Stockholm/Brunna Spek/Engelmanns/ConsentinoNCC 12 000
Kristianstad Kiviks Musteri GDL/LC  11 000
Malmö/Norra Hamnen Spekulation Skanska  10 500
Jönköping/Torsvik Spekulation Tolust/LC  10 000
Stockholm/Brunna Spekulation GSCC  10 000
Skaraborg/Götene Götenehus Götenehus  10 000
Totalt 546 350
(Statistik: Intelligent Logistik)

Med det höga trycket på logistikmark generellt, speciellt i storstäderna, börjar marken nu ta slut på många ställen.

Växande markbrist

– Det börjar bli brist på mark för logistik i bra lägen. I lägen som Rosersberg och Brunna är marken i princip slut, så logistiken trycks ut från staden. Och även om många kommuner med logistikprofil säger att de har etableringsmark så är det inte så många som faktiskt har byggklar mark, och då tar det för lång tid, säger Linda Persson, ansvarig för logistiksegmentet på Savills och medlem i juryn för Årets Logistiketablering.

– Så det som blir riktigt intressant framöver är att se var logistiken tar vägen härnäst.

Att många fastighetsutvecklare suttit länge på mark innebär också att hyrorna hålls kvar på en orimligt låg nivå, menar hon.

– Många nya aktörer som köper logistikmark nära storstäderna idag blir nog tagna på sängen när de inser att de inte kan bygga logistik med konkurrenskraftiga hyror.

Livsmedel tillväxtbransch

Av de 28 byggen som färdigställs i år kan minst åtta kopplas till dagligvarubranschen.

– Det är många av de stora TPL-aktörerna som uppdaterar sina fastighetsbestånd, inte minst inom kyl- och fryslager, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

– Sen är det väldigt intressant det som händer inom e-handel med livsmedel, där de stora drakarna säkrar mark i storstadsregionerna för e-handelslager. Icas markköp i Brunna och Malmö är bra exempel på det.

I februari köpte Ica fastigheter en tomt på 83 500 kvm i Brunna logistikpark av Kilenkrysset, där det spekuleras att Ica kommer att bygga sitt första e-handelslager av Ocado-modell. I juli lade Ica vantarna på ytterligare en 64 000 kvadratmeter stor tomt i Brunna, nu av NCC.

Många mindre anläggningar byggs också just nu, i storleken 5 000 –10 000 kvm.

– Räknar man med dem så är 2018 ett fantastiskt år för logistikfastigheter. Enligt vår statistik byggs närmare 700 000 kvm logistikytor i år, säger Peter Wiman.

Linda Persson håller med om att trycket är stort på mindre lokaler.

– Väldigt många söker mindre lokaler, runt 1 000 kvm, i stadsnära lägen. Om jag fick välja en drömfastighet att förmedla skulle det vara en stor “multi tenant”-fastighet i Årsta-Västberga.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Årets Logistiketablering på Logistik & Transport

Under mässan Logistik & Transport i Göteborg 6 november koras vinnaren av Intelligent Logistiks utmärkelse Årets Logistiketablering. Etableringen ska möta ett reellt behov, vara smart placerad, innovativ och nytänkande i sitt utförande, energismart och ha ett tydligt arbetsmiljötänk. Priset instiftades 2017 och går till en logistikfastighet som färdigställs samma år som priset delas ut. Förra året kammadeCatena hem vinsten för E-city Engleholm med Boozt som huvudetablering. I juryn för priset sitter Linda Persson, Savills, Tobias Jonasson, MySigma, sam Hilda Hultén och Gustaf Berencreutz, Intelligent Logistik. Nomineringar kan skickas till adressen info@intelligentlogistik.se och finalisterna presenteras i Intelligent Logistik nummer 6 2018 som utkommer i Dagens industri under vecka 42.


Läs mer