E-handeln kan ge 200 000 nya jobb i Europa

E-handeln i Europa kommer inom fem år att fördubblas. Det har stor påverkan på varuflöden, logistikanläggningar och jobbtillfällen i regionen. Det visar en ny forskningsrapport från Prologis.

Prologis har granskat hur den snabbt ökande e-handeln i Europa påverkar regionens ekonomi. Resultaten sammanfattas i rapporten “European E-Commerce, E-Fulfilment and Job Creation” som visar att e-handelstillväxten de tre senaste åren har genererat fem miljoner kvadratmeter ny logistikyta för e-handelstjänster.

– Utvecklingen skapar dessutom mängder av jobbtillfällen i de regionala logistiknaven. Det gäller även Sverige, där ett exempel är den nya logistikparken i Göteborgs hamn som nu är under uppbyggnad och som beräknas skapa uppemot 2000 lokala jobbtillfällen, säger Allan Lavén, regiondirektör på Prologis Norden.

E-handelsboomen fortsätter gynna närliggande branscher, bl a logistikfastigheter, som utgör en ryggrad i e-handeln. Rapporten visar att varje miljard euro i ökad e-handelsförsäljning de senaste fem åren har skapat en efterfrågan av 77 000 kvm ny logistikyta för att hantera alla ordrar. För Sverige är motsvarande siffra 91 000 kvm– högst i norra Europa, där genomsnittet för de tre största e-handelsmarknaderna (inklusive Tyskland och Nederländerna) är endast 51 000 kvm

– Den ökade e-handeln ställer inte bara krav på mer logistikyta, utan även på större investeringar i infrastruktur. Dessutom krävs ett ökat samarbete mellan olika aktörer som kommun, markägare, infrastrukturägare och fastighetsbolag för att verkligen utnyttja den globala konkurrenskraft som e-handeln möjliggör, säger Allan Lavén.

Utvecklingen i Europa innebär:

  • Jobbtillväxt: 200 000 nya jobb behövs hos de nya e-handelsanläggningarna under nästkommande fem år – det är 100 nya jobb varje dag.
  • Mer logistikyta: e-handelsbranschen kommer att behöva ytterligare 15 miljoner kvm logistikyta under nästkommande fem år till följd av stark ökning av nätförsäljning och godsvolymer.
  • Regionala logistiknav: Ökat tryck på logistikanläggningar i Europas största e-handelsmarknader, som Storbritannien, Tyskland och Frankrike, samt i tillväxtregioner som Polen, Tjeckien och Nederländerna.

 

Den 24 maj pratar Allan Lavén om bland annat detta på Logistikläget 2016 i Göteborg. Klicka här för länk till programmet


Läs mer