E-handeln hett ämne under Logistik & Transport

maj 18, 2015 E-handel , Logistik , Transport

Man märker tydligt vilka frågeställningar som är hetast inför årets upplaga av Logistik & Transport med Truck tack vare diskussionerna som pågår i den Linkedin-grupp som startats. Ett av dessa ämnen är: Kampen om dagligvarorna och e-handels roll i leveranskedjan.

Imorgon, tisdagen den 19e maj, öppnar mötesplatsen Logistik & Transport med Truck, där ett av de mest intressanta ämnena i fokus handlar e-handelns roll i dagligvarukedjan.

– E-handeln revolutionerar och utvecklingen inom denna del av näringskedjan utvecklas med en extremt hög hastighet. Vi som arrangerar Logistik & Transport med Truck märker tydligt att det är ett oerhört viktigt ämne och något som intresserar många av våra besökare, säger Jan Nilsson, konferensansvarig.

– Den traditionella leveranskedjan för dagligvaror utmanas av nya affärsmodeller och aktörer, nu undrar jag om e-handeln kommer att revolutionera leveranskedjan, och hur kommer det att se ut, säger Johanna Småros, grundare av Relex Solutions som deltar under seminariet ”Kampen om Dagligvarorna” den 20:e maj. – Den stora frågan handlar om man kan uppnå kostnadseffektiv distribution av dagligvaror ända till kylskåpet med våra nordiska förutsättningar.

– Att e-handeln skulle ta över konsumentens plocka – bära – släpa–jobb, är lika osannolikt som att vi skulle skruva ihop våra egna bokhyllor eller checka in på flyget innan vi kommit till flygplatsen, menar Pär Sandström, programansvarig för Logistik & Transportkonferensen.

Det är nog ingen som betvivlar att i framtiden finns e-handeln med som en helt naturlig del av marknaden, men vilken strategi som är rätt väg råder det däemot delade meningar om.

ICA skiver i sin delårsrapport att “Vårt mål är att vara ledande på online för mat 2017” och inom kort kommer ICA att ha 50 butiker med e-handelsfunktion.  Mathem.se’s strategi går ut på att ta bort led och specialisera distributionslagret för e-handel. Vilket går stick i stäv med ICAs tes.

– Vilken väg/strategi som är rätt eller fel kommer framtiden få utvisa, men vi kan få en hint på vägen och få en inblick om hur de tyngsta företagen och beslutsfattarna ser på frågeställningarna. Jag är övertygad om att det kommer bli intressanta diskussioner på plats som ger åhörarna nya synsätt som de kommer kunna implementera i sin dagliga verksamhet, tillägger Jan Nilsson.

Läs mer om ”kampen om dagligvarorna” och konferensen i sin helhet på www.logistik.to


Läs mer