Wish-dagarna räknade för svenska konsumenter

januari 20, 2018 E-handel , Logistik

Den senaste veckan har det kommit fram att Tullverket och Postnord har haft olika uppfattningar om vems ansvar det är att ta in moms från försändelser som kommer till Sverige via Kina, det rapporterar sajten Breakit, m fl medier. 

Att handla prylar från Kina via sajter som Wish, Alibaba och Ali express har blivit oerhört populärt det senaste året och enligt Postnord kommer det cirka 150.000 paket per dag därifrån till Arlanda.

Moms ska betalas från första kronan på saker som beställs från Kina men eftersom myndigheterna har haft olika uppfattning om vilken praxis som gäller för att ta in pengarna har staten gått miste om upp mot en miljard kronor i uteblivna skattepengar per år.

Nu har myndigheterna kommit överens om hur man ska agera: Postnord kommer att ta en adminstrationsavgift  per paket som de tar in moms på. Den som köper en pryl kommer att få betala både moms och administrationsavgift även om varan bara kostar tio kronor. Momsen ligger normalt sett på 25 procent av varans värde. Enligt uppgifter som figuerar handlar det om en summa om cirka 125 kronor per paket – vilket är Postnords kostnad för att hantera kinaförsändelser.

Svd skriver att Postnord kan komma att behöva lagra 10 miljoner försändelser i och med de nya rutinerna.

– Vi ska senast 1 mars redovisa en handlingsplan och sedan säkerställa att systemet kommer på plats. Eftersom det är sådana enorma flöden så är det inte okomplicerat att skapa ett system som ska vara både smidigt och robust, säger Postnords informationschef Thomas Backteman till SvD.

 


Läs mer