100 nya jobb när CDON bygger lager i Ljungby

september 11, 2014 Arbetsmarknad , E-handel , Lager , Logistik , Logistiklägen
100 nya jobb när CDON bygger lager i Ljungby

E-handelsjätten CDON konsoliderar  sin lagerverksamhet till Ljungby. PostNord-ägda Strålfors har fått det prestigefyllda uppdraget och bygger ett 25 000 kvm e-handelslager som ska stå klart redan Q2 2015. “Det blir omkring 100 nya nya jobb i Ljungby” säger Strålfors vd Per Samuelson till Intelligent Logistik.

– Det är ett jätteuppdrag vi fått, säger Strålfors vd Per Samuelsson. Foto Strålfors

CDON Groups svenska dotterbolag CDON AB har tecknat ett avtal med Strålfors Svenska AB (PostNord) om etablering av ett nytt centrallager i Ljungby.

– Det var kombinationen av leverantör och läge som avgjorde valet av Ljungby som etableringsort, berättar Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på CDON till Intelligent Logistik.

– Strålfors hade en lösning som passade oss. Vi samarbetar med PostNord för distributionen i stora delar av Norden, de har mest komplett täckning.  

Idag har bolaget elva lager i Norden, varav en redan drivs av Strålfors i Ljungby. På sikt ska de flesta lagren avvecklas och verksamheten flyttas till Ljungby.

– Jag vill inte ge en exakt siffra, men på sikt är tanken att det mesta ska skötas från Ljungby.

CDON har hittills haft lagerverksamheten uppdelad på olika produktgrupper. Konsolideringen beräknas kosta CDON 10-15 miljoner SEK, men det nya centrallagret förväntas minska bolagets logistikrelaterade kostnader betydligt.

– Vi har gått från att bara sälja cd-skivor till ett att bli ett fullsortimentsvaruhus på nätet. Lagerverksamheten har varit uppdelad med hemelektronik på ett ställe, böcker på ett annat och så vidare. Vi stod nu inför att skaffa ännu fler produktsegment och kände att vi behövde förenkla och samordna lagerverksamheten, säger Fredrik Bengtsson. 

Den nya anläggningen i Ljungby ska bli en av landets största och mest moderna anläggningar anpassad för e-handel. 

– Ett högmodernt och effektivt centrallager är en viktig konkurrensfaktor för en stor e-handlare som CDON.com. Det nya centrallagret ökar kostnadseffektiviteten samtidigt som kundupplevelsen förbättras med samordnade och säkrare leveranser, kommenterar Paul Fischbein, vd på CDON Group.

100 nya jobb i Ljungby

– Vi kommer att behöva omkring 100 nya personer i lagret, de flesta av dem blir nyanställningar, berättar Strålfors vd Per Samuelson för Intelligent Logistik. 

– Byggstart sker redan under hösten 2014.Lagret ska bli mellan 20 000 och 25 000 kvadratmeter och bli inflyttningsklart redan under andra kvartalet 2015.

Det låter väldigt snabbt jobbat?

– Ja det är det. Men vi har en tomt avsatt och har förberett länge för den här etableringen. Sen har vi en jättebra kommun som varit hjälpsamma med bygglov och etableringshjälp. 

Det kallas för etapp ett, kan det bli ännu mer? 

– Det är inte något sådant bestämt, men det är ett jätteuppdrag vi fått nu och om vi sköter det här bra så finns det självklart mycket mer vi kan göra för CDON här i Ljungby. 

– DCON fungerar ju också som marknadsplats för andra e-handlare, så självklart kan det få spinn-off-effekter så att fler etablerar sig här.

“Mitt i centrum av Norden”

Ljungby ingår i Växjöregionen som hamnar på plats 14 på listan över Sveriges Bästa Logistiklägen 2014. Regionen har starka samarbeten och stark tillväxt inom logistik, inte minst inom e-handelssegmentet, med flera lageretableringar i bland annat Växjö. Förutom Strålfors så har Ljungby en välrenommerad utbildning i Informationslogistik vid Centrum för Informationslogistik, CIL. 

Hur är Ljungby som logistikläge för e-handel? 

– Jag brukar säga att Ljungby ligger mitt i centrum av Norden. Om man tittar rent geografiskt i Skandinavien på var folk bor så är det faktiskt så. Vi ligger precis intill E4 och tar oss till 95 procent av kunderna i Norden på 24 timmar. Sen är kommunledningen fantastisk och hjälper till med snabba bygglov etc. 

Men den främsta anledningen till att det blev just Ljungby är enligt Per Samuelson människorna. 

– Vi har redan över 500 anställda här och jättebra personal. Det hade varit orimligt att placera ett lager någonannanstans där vi inte har den tillgången. 

Vilken terminal kommer ni att skicka volymerna till?

– Lagret kommer att fungera lite som en sorteringsterminal själv och kunna sortera väldigt mycket själv, så flödena kommer att splittas upp på flera av PostNords terminaler. Vi har ju redan mycket brevvolymer i vår övriga verksamhet i Ljungby.

Av Hilda Hultén


Läs mer