Bekväm leverans viktigare än snabbhet vid e-handel

augusti 14, 2014 E-handel , Forskning , Logistik , Transport

Att själv få välja hur en vara ska levereras när man e-handlar är viktigare än att få den levererad snabbt. 75 procent av de svenska e-handelskonsumenterna anser att det är viktigt att få välja leveranssätt.

Betydligt färre, 29 procent, anser att det är viktigt att varan levereras dagen efter beställning. Det framgår av PostNords undersökning E-handel i Norden Q1 2014.

Direkt hem i brevlådan är det mest populära leveranssättet hos de tillfrågade (46 procent). Därefter föredrar konsumenterna att hämta varan själv hos sitt ombud (40 procent). Intresset för hemleverans på dagtid alternativt leverans till arbetsplats är däremot lågt, 5 procent respektive 1 procent.

– Det är jätteviktigt för e-handlaren att ha koll på sina kunders beteenden och önskemål. Hög tillgänglighet, valfrihet och att överträffa konsumentens förväntningar i leveransen ger lojala kunder som köper mer, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

Mer än varannan konsument, 65 procent, anser att det är viktigt att varan levereras inom tre dagar.

Enligt prognosen kommer e-handeln att omsätta 42,5 miljarder kronor i Sverige 2014, vilket innebär en tillväxt om 15 procent.


Läs mer