Även Ica varslar för att ställa om

november 23, 2018 E-handel

I veckan har både Ikea och Ica meddelat att man kommer friställa personal för att kunna göra nya satsningar för att möta den växande digitaliseringen av handeln.

Ica Gruppen signalerade i delårsrapporten för tredje kvartalet att dotterbolaget Ica Sverige genomför en stor genomgång av organisation och arbetssätt under hösten för att ”frigöra resurser”, det rapporterar Market. De anställda på huvudkontoret i Solna deltog i ett stort webbsänt personalmöte tidigare i veckan.

– Nya kundbehov uppstår på alla områden. Vi håller på att se över våra arbetssätt för att jobba enklare och effektivare i en organisation för framtiden där vi i samverkan med Ica-handlarna kan möta de nya kundbehoven på bästa sätt, säger Anders Svensson till Market.

– Det handlar inte om ett rent besparingsprojekt utan vi ska frigöra kraft att driva utveckling och skapa finansiellt utrymme att investera i nya områden.

Men hur många personer kommer att beröras eller tvingas att sluta på Ica Sverige?

– Vi kan inte svara på det eftersom arbetet pågår. Vi ska omfördela kostnader till nya investeringar och kompetenser och antalet tjänster är en del. Det kommer sannolikt leda till att vi har färre positioner i delar av organisationen. ”Nya Ica Sverige” är inte ett kortsiktigt besparingsprojekt, säger Anders Svensson.

Enligt uppgift till Market planerar Ica – likt heminredningsjätten Ikea och dess digitala transformation – samtidigt att göra nyanställningar.

 

 


Läs mer