Apotea vinner PostNords logistikpris

mars 16, 2017 E-handel , Lager , Logistik , Logistiklägen
Apotea vinner PostNords logistikpris
Glada vinnare vid prisutdelningen: Johannes Träskman, logistikchef och Pär Svärdsson, vd på Apotea.  Foto Hilda Hultén

Glada vinnare vid prisutdelningen: Johannes Träskman, logistikchef och Pär Svärdson, vd på Apotea.
Foto Hilda Hultén

Det blev nätapoteket Apotea som kammade hem PostNord Logistics Award 2016 som delades ut den 16 mars. “När man är väldigt intresserad av logistik är det såklart jättekul att få ett sådant pris” säger Apoteas vd Pär Svärdson.

För andra året i rad var nätapoteket Apotea nominerade till logistikpriset PostNord Logistics Award, och i år blev det vinst.

– Vi har faktiskt vunnit det här priset förut, det var 2005 med Adlibris. Men det är minst lika kul den här gången, säger Pär Svärdson, som grundat både Apotea och Adlibris.

Apotea grundades 2011 och levererar apoteksprodukter till kunder i hela norden från centrallagret i Morgongåva norr om Uppsala. Bolaget bygger just nu ett nytt, 38 000 kvm stort lager intill det gamla, för att rusta för fortsatt expansion.

– Det kommer att rymma en hel del Alvedonförpackningar. Bygget går jättebra, vi ska flytta in senare i år.

Kommer ni att kunna fylla ett så stort lager?

– Om man inte bygger större så kan man inte växa. Apoteksmarknaden är en väldigt stor marknad och vi är en liten aktör, så det finns potential att bli större. Sen är det säkert andra som vill växa, men jag tror att vi kan klara det. Initialt tar vi med oss Babyland.se i flytten, så att vi utnyttjar mer av ytan från början.

I höstas levererade Apotea omkring 70 000 paket i veckan från lagret i Morgongåva.Nu är man uppe i över 20 000 paket om dagen. Foto Apotea

I höstas levererade Apotea omkring 70 000 paket i veckan från lagret i Morgongåva. Nu är man uppe i över 20 000 paket om dagen. Foto Apotea

Bolaget växer så det knakar. Första halvåret 2016 sålde Apotea för 450 miljoner kronor, mot 266 miljoner under samma period 2015. I höstas låg produktionen på 70 000 paket i veckan och nu är den uppe på drygt 20 000 paket om dagen.

– Rekordet är 23 000 paket på en dag. Det nya lagret är dimensionerat för att klara 100 000 paket om dagen.

 

Populärare än Ikea

Förra våren fick Apotea utmärkelsen e-Retailer of the Year för tredje året i rad “I en klass för sig” stod det bland annat i juryns motivering.

Enligt branschtidningen Markets rapport ”Handelns hetaste kedjor och butiker 2016” är Apotea Sveriges populäraste butiksvarumärke i detaljhandeln. 2015 kom Apotea på andra plats, men i fjol  passerade man tidigare ettan Ikea. Adlibris är trea i Markets undersökning.

Du utmålas lite som en rockstjärna i e-handelssammanhang. Varför tror du att Adlibris och Apotea blivit så framgångsrika?

– För det första har vi väldigt bra medarbetare. Sedan är vi oerhört intresserade av detaljer, vi bryr oss verkligen om att leverera bra.

 

Fokus på leveransen

Hemligheten är enligt Pär Svärdsson att Apotea testar sina egna leveranser och ser till att de fungerar smidigt.

– Jag tror att många av våra kollegor i branschen fokuserar på att sälja varor, medan vi fokuserar på att leverera. Många skulle göra klokt i att fokusera mer på leveransen.

Hur långt efter ligger de fysiska kedjorna, t ex Apoteket med sin e-handel?

– Det är som att fråga hur långt efter H&M ligger. Går du till ett utlämningsställe och tittar vilka paket som ligger där så saknas paketen de fysiska kedjorna, de hänger inte med. De säger att de ska bli bäst på e-handel men koncentrerar sig bara på hur de ska utveckla sina butiker. Då blir man inte bäst.

– Vi oroar oss betydligt mer för att det ska komma någon duktig ny nätaktör än för de fysiska kedjorna.

Enligt Pär Svärdsson har dock de flesta e-handlare en bit kvar när det gäller leveranserna.

– Men nagelfar man köpfunktionen och kassan, så verkar de flesta inte ha tänkt så mycket på att det verkligen ska bli en bra leverans. En pryl jag köpte i en nätbutik häromdagen gav tre alternativ; tre olika leveransdagar mellan 09.00 -15.00. Hur många svenskar är hemma då?

– Då har man inte tänkt så mycket på leveranserna. Det kanske inte krävs så mycket för att bli rockstjärna om de andra inte lärt sig spela än.

 

Oväntat lagerläge

Att välja Morgongåva logistikläge för ett e-handelslager kanske inte är det självklara valet för alla. Men Pär Svärdsons relation till orten går långt tillbaka. Även Adlibris har sitt centrallager i Morgongåva.

– När vi först valde att placera Adlibris lager här, var det för att en av de stora bokgrossisterna låg vägg i vägg, vilket naturligtvis var en stor fördel.

När bokgrossisten sedan flyttade hade de börjat tycka om orten, berättar han.

– De stora fördelarna är att Morgongåva ligger på andra sidan Uppsala och inte hör till Stockholms arbetsmarknad. Det är en liten ort i en avfolkningsregion och därför har vi väldigt bra arbetskraft. Men ändå ligger vi oerhört nära Stockholmsmarknaden med bara 7-8 mil till de stora pakethubarna norr om stan.

– Nu finns mer än tio e-handelsföretag här, det går lastbilstransporter för att hantera paket konstant och vi får väldigt bra service från transportörerna.

– Dessutom är Heby kommun mån om oss som företagare, arbetstillfällen är viktiga på ett sätt som inte förekommer i Stockholm.

Text Hilda Hultén

 

Hör Pär Svärdson på LOGISTIKLÄGET 2017!

Pär Svärdson är en av huvudtalarna på Intelligent Logistiks heldagskonferens Logistikläget 2017 som hålls den 19 maj på Finlandshuset i Stockholm.


Läs mer