Apotea bygger 38 000 kvm lager i Morgongåva

december 14, 2016 E-handel , Lager , Logistiklägen
- Morgongåva ligger i en avfolkningsregion med väldigt bra arbetskraft, men ändå bara 7-8 mil till de stora pakethubbarna norr om Stockholm, säger Pär Svärdson. Foto Apotea

– Morgongåva ligger i en avfolkningsregion med väldigt bra arbetskraft, men ändå bara 7-8 mil till de stora pakethubbarna norr om Stockholm, säger Pär Svärdson. Foto Apotea

Apoteas grundare Pär Svärdson har stora planer i Morgongåva. Nu byggs ett 38 000 kvm stort lager ett stenkast från det gamla.

E-handelsfenomenet Apotea fortsätter att växa så det knakar. Första halvåret 2016 sålde bolaget för 450 miljoner kronor, mot 266 miljoner under samma period 2015. och nu räcker det 5 000 kvm stora lagret i Morgongåva inte till längre.

– För två år sen gick vi från 700 kvm till ett lager på 5 000 kvadrat och trodde att det skulle räcka för alltid. Men nu är det fullt. Vi har skaffat ett tält utanför som också är fullt, så nu bygger vi ut rejält, berättar Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.

 

38 000 kvm klara om ett år

Det nya lagret ska bli 38 000 kvm och byggs av Företagsparken i Morgongåva, som ägs av affärsmagnaten Anders Wall, och hyrs på ett långt kontrakt. Byggandet har börjat så smått och lagret ska vara klart om ett år, berättar Pär Svärdson.

Kommer ni att kunna fylla ett så stort lager?

–  Apoteksmarknaden är en väldigt stor marknad och vi är en liten aktör, så det finns potential att bli större. Initialt tar vi med oss Babyland.se i flytten, så att vi utnyttjar mer av ytan från början.

Pär Svärdson är även grundare av nätbokhandeln Adlibris så hans relation till Morgongåva går långt tillbaka.

– När vi först valde att placera Adlibris lager här var det för att en av de stora bokgrossisterna låg vägg i vägg. När bokgrossisten flyttade hade vi börjat tycka om orten.

Morgongåva ligger på “andra sidan Uppsala” och hör inte till Stockholms arbetsmarknad.

– Det är en liten ort i en avfolkningsregion och därför har vi väldigt bra arbetskraft. Ändå ligger vi oerhört nära Stockholmsmarknaden, med bara 7-8 mil till de stora pakethubbarna norr om stan.

– Dessutom är Heby kommun mån om oss som företagare. Arbetstillfällen är viktiga på ett sätt som inte förekommer i Stockholm. Ändringen av detaljplanen inför det planerade bygget hade inte kunnat gå snabbare eller smidigare, hela processen tog knappt sex månader.

 

Populärare än Ikea

Pär Svärdson har utmålats som en rockstjärna i e-handelssammanhang. Apotea vann i våras utmärkelsen e-Retailer of the Year för tredje året i rad. “I en klass för sig” stod det bl a i juryns motivering och enligt en rapport från tidningen Market är Apotea Sveriges populäraste butiksvarumärke i detaljhandeln, till och med före fjolårsettan Ikea. Adlibris kom trea i Markets undersökning.

Varför tror du att Adlibris och Apotea blivit så framgångsrika?

– För det första har vi väldigt bra medarbetare. Sen är vi oerhört intresserade av detaljer, vi bryr oss verkligen om att leverera bra.

Enligt Pär Svärdsson har de flesta e-handlare en bit kvar när det gäller leveranserna.

– De allra flesta e-handlare bryr sig bara om att sälja. Men nagelfar man köpfunktionen och kassan, så verkar de flesta inte ha tänkt så mycket på att det verkligen ska bli en bra leverans. Det kanske inte krävs så mycket för att bli rockstjärna om de andra inte lärt sig spela än.

Läs mer om Apoteas lagerbygge i Intelligent Logistik nummer 6-7 2016 som kommer ut i veckan. Pär Svärdson talar också om Apoteas framgångsrika logistik och det nya lagret vid konferensen Logistikläget 2017 den 9 februari.

Av Hilda Hultén

 


Läs mer