Storstrejk i Finland drabbar färjetrafiken

november 25, 2019 ARBETSMARKNAD , LOGISTIK , SJÖFART , TRANSPORT

En bitter konflikt om villkoren för finska postanställda kommer  från och med idag ställa till med stora problem för färjetrafiken mellan Sverige och Finland, Helsingfors invånare och flygbolaget Finnair, det rapporterar TT med flera medier. 

Postanställda har strejkat sedan 11 november i protest mot villkoren för 700 pakethanterare och ett nytt kollektivavtal för 10.000 postanställda. Medlare arbetade hela helgen för att nå en överenskommelse som båda parter i den finländska postkonflikten kunde acceptera.  Men efter flera timmars förhandlingar på söndagen kom beskedet att de postanställdas fackförbund Pau nobbar medlarnas bud. Nu blir det en ny utvidgad strejk för 10.000 postanställda, det rapporterar TT.

Sympatistrejk från måndagen

Samtidigt trappas konflikten upp när fackförbunden inom transport och sjöfart går ut i sympatistrejker från och med måndag 25 november. Bland annat går Helsingfors busschaufförer ut i strejk och Finnairs flygningar påverkas när markpersonal och kundtjänst på Vanda-Helsingfors flygplats strejkar. Finnair ställde redan på söndagen in 26 avgångar under söndagen och måndag morgon.  Nu kommer Finnair avboka ytterligare avgångar. Bolaget har sammanlagt 377 planerade flygningar på måndagen med 35.000 resenärer.

Bolaget ställer in ytterligare 250 flygningar på måndagen och tror sig kunna genomföra ungefär 120, enligt ett pressmeddelande. Ungefär 20.000 resenärer påverkas.

Flygningar till och från de svenska flygplatserna Arlanda, Bromma, Umeå och Landvetter drabbas.

”Finnair har ställt in fem avgångar från Arlanda och fyra ankomster till Arlanda i morgon, och två ankomster och två avgångar på Landvetter”, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia, till TT på söndagskvällen.

Färje- och godstrafik drabbad

Även färje- och godstrafiken över Östersjön drabbas när fackförbundet Sjömansunionen sympatistrejkar. Alla fartyg under finländsk flagg blir kvar i hamn.

”Tråkigt för oss och våra passagerare, vi är ju inte part i konflikten”, säger Hans Friberg, operativ chef på rederiet Tallink Silja, till TT.

Två av rederiets fartyg, Silja Serenade och Baltic Princess, fastnar i Helsingfors respektive Åbo. Trafiken till Riga och Tallinn berörs inte av konflikten.

Viking Line meddelar att fem av rederiets fartyg är berörda. Rosella blir stående i Mariehamns hamn redan på söndagskvällen. På måndag morgon stannar Mariella vid kajen i Helsingfors hamn och Amorella i Åbo hamn.

På måndagskvällen kommer Viking Grace stanna i Åbo medan Gabriella på tisdagsmorgonen fastnar i Helsingfors.


Läs mer