Sista malmvagnen från Kockums i Malmö slutet för företaget

april 19, 2013 Arbetsmarknad , Logistik , Produktion

Det är Sveriges största godsvagnsprojekt i modern tid. Men nu har snart den sista malmvagnen för LKAB levererats och då lägger Kockums i Malmö ned. 

Sedan 2004 har Kockums Industrier i Malmö tillverkat järnvägsvagnar för malmtransporter i ett samarbete mellan Kiruna Wagons AB, Kockums Industrier AB och LKAB, i vad som varit Sveriges största godsvagnsprojekt i modern tid.

Projektavdelningen inom LKAB Teknik & Affärsutveckling fick i uppdrag att ta fram ett underlag för upphandling av nya malmvagnar konstruerade för 30 tons axellast. 2005 var den första vagnen klar.

“Made in Sweden”
Vagnarna har byggts i Sverige av Kockums Industrier AB, och är konstruerade av LKAB och Kockums i ett samarbetsprojekt. Kockums tillverkar ram och bromssystem samt monterar boggierna i Malmö. Korg och lucksystem tillverkas av Kiruna Wagon, som också utför montage på vagnen.

– Vi har fått vara med om en fantastisk resa från ax till limpa. Vi har följt TFE till punkt och pricka; rätt tid till rätt funktion och med rätt ekonomi, säger Jan Olovsson, projektledare i ett pressmeddelande.

Totalt har ca 1 000 vagnar tillverkats. För att uppmärksamma detta bjöd LKAB nyligen in anställda hos LKAB Malmtrafik, Kiruna Wagon och Kockums. I eventet avtäcktes den tusende vagnen, känd som guldvagnen.

– Vi ville att den skulle märkas på något sätt, samtidigt som vi ville fira att vi tagit oss hit. Nu har vi markerat det tydligt genom att måla den guldfärgad, säger Jan Olovsson.

Inga fler beställningar

Men nu är det slut på beställningar och det innebär också att Kockums Industrier AB i Malmö läggs ner. Det blir alltså inget av den aviserade flytten till Trelleborg.

Kockums har bl a utvecklat en vagn för smidig växling mellan lastbils- och tågtransport av trailers. Men inga beställningar har kommit och övriga intresserade kunder har haft problem att finansiera sina beställningar.

1 130 vagnar är kontrakterade och slutleverans blir i juli/augusti 2013.
 


Läs mer