Punktstrejker fram till fredag mot APMT i Göteborgs hamn

november 16, 2016 Arbetsmarknad , Miljö/CSR , Sjöfart

Igår tisdag startade den strejk i APMT i Göteborg, som Intelligent Logistik tidigare rapporterat inför. En stor del av arbetet i containerhamnen har därmed stannat av.

Enligt Hamnarbetarförbundet väntar nu  korta punktstrejker på ett par timmar åt gången fram till fredag.

“Det är väldigt allvarligt att verksamheten som har en viktig funktion nu periodvis kommer att lamslås utan att vi kan göra något. Stora delar av det svenska näringslivet liksom transportörer och hamnen drabbas hårt”, säger Henrik Kristensen, vd för APM Terminals Göteborg, som driver containerhamnen till Dagens Industri.

Närmare hälften av Sveriges containertrafik går via Göteborg och stora godsvolymer både för export och import riskerar att försenas eller skickas andra vägar till stora extra kostnader för att det svenska näringslivet ska kunna hållas i gång”, säger Henrik Kristensen.
Han hävdar att företaget inte kan på med på de fackliga kraven, eftersom det skulle bryta mot det kollektivavtal som sedan tidigare finns med Transportarbetareförbundet som dock har bara ett fåtal medlemmar i Göteborgs hamn

“Jag tycker att det är en brist i lagstiftningen att den här typen av strejker kan anses lagliga”, säger Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar.

Men Hamnarbetarförbundet hävdar sin rätt:

“Vi har under åtta månader försökt diskutera och förhandla, men utan något som helst resultat. En strejk är dålig för alla inblandade, men är nu vårt enda återstående alternativ för att kunna få gehör för viktiga principiella frågor för våra medlemmar”,säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet till Dagens Industri.


Läs mer