Ny logistikutbildning i Haninge

februari 5, 2015 Arbetsmarknad , Logistik , Logistiklägen

Haninge får en yrkeshögskoleutbildning som Logistiker och speditör. Utbildningen drivs av Centrum Vux och är utvecklad tillsammans med Haninge och Nynäshamns kommuner och flera företag med lokal logistikverksamhet. 

 Yrkeshögskolemyndigheten har beviljat tre utbildningar i Haninge med inriktningarna Mätnings- och kartteknik, som drivs av Kartotek, Vårdadministratör samt utbildningen till Logistiker och speditör, som båda drivs av Centrum Vux.

Logistikutbildningen är utvecklad i samarbete med bl a PostNord Logistics, CocaCola Drycker Sverige AB, Axfood Stores, Dagab AB, Dachser Sweden, m fl, vilka alla har omfattande lager- och logistikverksamhet i Jordbro Företagspark i Haninge. Jordbro ligger 20 km söder om Stockholm och 45 km norr om den kommande godshamnen Stockholm-Norvik i Nynäshamn.

– Logistiksektorn är en viktig och växande bransch i Haninge och kommunens roll som utbildare förstärks nu. Den snabba tillväxten i Stockholmsregionen ställer stora krav på logistik och transporter för att klara varuförsörjningen. Den planerade godshamnen Stockholm-Norvik i Nynäshamn innebär att östra Södertörn och Haninges näringsliv har en nyckelroll i regionen och den rollen förstärks genom den nya logistikutbildningen, säger näringslivsstrateg Rune Andersson i Haninge kommun.

– Det är särskilt roligt att vi denna gång efter tredje försöket fick ansökan om att starta yrkeshögskoleutbildning mot Logistiker och Speditörer beviljad. Utbildningen tagits fram av Centrum Vux i samarbete med näringslivet samt Haninge och Nynäshamns kommuner. Logistikföretagen kommer att medverka i utbildningen, bland annat i form av praktikplatser, säger Paul Heiwe, rektor på Centrum Vux.

– Lärande i arbete (LIA) är en stor del av utbildningen, vilket i väldigt många fall leder till en anställning. Det betyder mycket i samarbete med arbetsgivare inom regionen som är i behov av kvalificerad arbetskraft med spetskompetens inom viktiga samhällsfunktioner och yrkesinriktningar, avslutar Paul Heiwe.

Utbildningarna är studiemedelsberättigade och riksintag gäller.
 


Läs mer