Nu blir det strejk

Idag klockan 12.00 bröt storstrejken ut för flera av Transports medlemmar, sedan facket ratat medlarens slutbud. Att 24 terminaler stängs hos DSV, DHL och Schenker kommer att bli kännbart för samhället.

För några minuter sedan bröt något så ovanligt som en strejk ut i Sverige. på sammanlagt 24 terminaler hos arbetsgivarna Schenker, DHL och DSV. Hos Schenker stoppas nio av företagets 28 terminaler.

– Men det är våra nio största terminaler och det gör att vi inte kommer att kunna bedriva någon verksamhet från de andra terminalerna heller, säger Pierre Olsson, presschef hos DB Schenker till svd.se.

“I praktiken innebär det att allt som är kvar på någon av våra terminaler klockan 12 idag kommer att fastna där” skriver DB Schenker i ett pressmeddelande.

BA – Biltrafikens Arbetsgivareförbund, har i sin tur varslat om lockout från och med i morgon torsdag klockan 17.00. Lockouten gäller alla anställda som blir utan arbete  p g a strejken, bl a lastbilschaufförer.

Bemanningsfrågan nyckelproblem

Enligt fackförbundet Transport ( Svenska Transportarbetarförbundet) är det inte löner eller avtalslängder som ligger bakom konflikten  “Parterna var länge nära en lösning och ett avtal med såväl lönenivåer som avtalslängd i linje med övriga arbetsmarknaden låg på bordet” skriver förbundet i ett pressmeddelande. I stället är det främst bemanningsfrågan som “tvingar ut” förbundet i strejk.

– Vi vill ha en förstärkt förhandlingsordning när det gäller anlitande av bemanningsföretag. Många av våra medlemmar har tyvärr blivit uppsagda på grund av arbetsbrist och sedan plockar man in bemanningsföretag för att göra exakt samma arbete, kommenterar Transports ordförande Lars Lindgren.

Enligt honom har bemanningsföretagen fått en betydande roll i branschen och arbetstagare vågar inte opponera sig på arbetsplatser, då de känner sig lätt utbytbara.

– Situationen på såväl landet terminaler som vägar har varit akut i många år. När arbetsgivarna prioriterar snabba vinster istället för sina anställdas trygghet tvingas vi ta till strejk som en sista utväg, säger Lars Lindgren.

– Vi är förvånade över det kompakta motstånd vi möter från arbetsgivarna. Speciellt när samma förstärkta förhandlingsordning vi eftersträvar redan finns i andra jämförbara avtal, kommenterar han vidare.

Stora samhällskonsekvenser

Under rubriken “Nu stannar Sverige” skriver Biltrafikens Arbetsgivarförbund att strejken kommer att få stora samhällskonsekvenser.

“Genom att Transport tagit ut de 23 största terminalerna i strejk stannar verksamheten även på alla andra terminaler. Resultatet blir att allt godsflöde kommer strypas. Redan på fredag kommer hyllorna i många av
butikerna att gapa tomma och i slutet på veckan är stora delar av Sveriges industri lamslagen” skriver BA i ett pressmeddelande.

– Vi har förgäves sökt förhandla fram ett nytt Transportavtal men de ställer krav på löner och kring bemanning som gör verksamheten svår att driva, säger Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund och TransportGruppen i pressmeddelandet.

– Transports konflikt är ansvarslös, fortsätter Jeppsson.

– Många butiker kommer att tömmas och fabriker att stanna. Risken är att
konflikten leder till uppsägningar även inom industri och andra näringsgrenar.

Konsekvenserna blir stora för bl a livsmedelsindustrin, där stora varuvärden går förlorade i form av förstörda färskvaror om strejken pågår länge. Även den tillverkande industrin och e-handeln drabbas hårt. Transporter av läkemedel kommer dock till stor del att undantas från både strejk och lockout, meddelar både Transport och BA. 

Läs mer:

Storvarsel och lockouter i transportbranschen