Hamnstrejken avblåst – 50-årig konflikt till ända?

mars 6, 2019 Arbetsmarknad , Handel , Sjöfart

I går kväll blåstes den planerade strejken från 00.00 onsdag 6 mars av, och det genom att Hamnarbetarförbundet fick sitt hett efterlängtade egna kollektivavtal – detsamma som Transport, men med fackliga rättigheter som möjlighet till lokala förhandlingar.

“Alla problematiska skrivningar om lokala förhandlingar som Hamnarbetarförbundet har motsatt sig är strukna i överenskommelsen” kommenterar ett lyckligt Hamnarabetarförbund på tisdagen.

Handeln pustade ut, och de företag som planerat för alternativa logsistiklösningar till lands, kunde skrota sådana planer.

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala, kommenterar Mattias Dahl, vd Transportföretagen.

– Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef Sveriges Hamnar.