Fortsatta problem i APMs terminal i Göteborg

november 10, 2016 Arbetsmarknad , Logistik , Sjöfart , Transport
Fortsatta problem i APMs terminal i Göteborg
Problemen fprtsätter för APM Terminals Gothenburg. Foto Göteborgs hamn

Problemen fortsätter för APM Terminals Gothenburg. Foto Göteborgs hamn

Problemen och konflikterna avlöser varandra på APMs containerterminal i Göteborgs hamn. Förhandlingarna mellan operatör och anställda har åter gått i stå och en ny blockad inleddes i tisdags. 

Danskägda APM Terminals, som ansvarar för Göteborgs hamns stora containerterminal, har haft en skakig resa som operatör det senaste året. Flera chefer har fått sluta, IT-systemet har krånglat och skapat långa köer och även gjort att gods gått hamnen förbi. Därtill kommer en lång och bitter konflikt med de anställda.

Redan i våras genomförde de anställda en punktstrejk. Nu är en ny konflikt på gång om kollektivavtal.

Under söndagens förhandlingar om APM-konflikten krävde arbetsgivarsidan att Svenska Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Eskil Rönér skulle kallas in. Fackföreningen tillmötesgick kravet gällande förhandlingsuppställning och Rönér tog tåget upp från Skåne för att representera hamnarbetarna tillsammans med Göteborgsavdelningens ordförande Peter Annerback.

Arbetsgivarsidan representerades  av Sveriges Hamnars jurist Kajsa Edin samt APM Terminals HR-chef Sophia Tuveson.

 

Kräver fredsplikt

Huvudbudskapet var som tidigare: att APM Terminals bara kan tänka sig att tillmötesgå Hamnarbetarförbundets krav om fackföreningen underkastar sig fredsplikt, utan att få teckna kollektivavtalet.

Fredsplikt utan kollektivavtal är en helt okänd företeelse på svensk arbetsmarknad, och mötet slutade återigen utan resultat, skriver Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande.

Tisdagen den 8 november, kl 16.00 började en blockad mot inhyrning, nyanställningar och övertidsarbete på APM-terminalen i Göteborg.


Läs mer