Hallå där !

juni 8, 2012 Intervjun
Hallå där !

Helena Brynolfsson, Inköpskonsult i ProSourcia och initiativtagare till nylanserade Inköpsbarometern, www.inkopsbarometern.se

Vem är du?

Jag är grundare/ägare till företaget ProSourcia AB som är specialiserat på att öka kunders lönsamhet genom bättre inköpsresultat. Jag har över 20 års erfarenhet av inköp och har arbetat i stora och små bolag, nationellt och internationellt, privat och statligt, i flera olika branscher och inom olika inköpsområden. Jag har lång erfarenhet av att, som inköpschef, bygga upp inköpsfunktioner i tuffa miljöer där struktur och kompetens saknats.

Vad är Inköpsbarometern?

Inköpsbarometern är Sveriges enda benchmarking site för inköp och erbjuder informationstjänster till inköpschefer/upphandlingschefer som vill maximera sin inköpsavdelnings bidrag till verksamheten.

Med Inköpsbarometerns benchmarking kan inköpschefer på ett snabbt och helt nytt sätt effektivt dela information och ta del av andras erfarenheter och innovationer för att uppnå besparingar och driva processförbättringar. På detta sätt kan inköpschefer spara tid, kostnader och få tillgång till nya koncept, tankar och best practice.

Inköpsbarometern erbjuder i dagsläget benchmarking av inköpstrender, inköpskategorier och inköpsavdelningar.

Vi har precis genomfört benchmarking av mätning och uppföljning på inköpsavdelningar och just nu pågår benchmarking av inköpsområdena IT och Telefoni.

Varför startade du barometern?

Det finns idag ett växande behov bland svenska inköpschefer att kunna jämföra sin inköpsverksamhet med andra för att identifiera möjligheter och påvisa potentialer till förbättring. Det kan till exempel gälla metoder, hantering av inköpskategorier eller inköpsnyckeltal. Ofta har man dock ont om tid, inte råd att ta in konsulter och saknar analytiker för att få aktuell, relevant och verksamhetsbaserad information.

Idén till Inköpsbarometern fick jag när jag arbetade som Koncerninköpschef på Lantmännen och själv slet med att hitta relevant benchmarking för min verksamhet. Jag hade dåligt med tid, inte råd att ta in konsulter och saknade analytiker. Jag tror att det finns många inköpschefer som sitter i en liknande situation. Här fyller Inköpsbarometern ett hål på marknaden.

Vilka kan ha nytta av en barometer inom inköp?

Vi har utvecklat Inköpsbarometern för att inköpschefer/upphandlingschefer snabbt, enkelt och på ett prisvärt sätt ska kunna ta del av aktuell och verksamhetsbaserad information. Genom Inköpsbarometern kan du:

* jämföra din inköpsverksamhet med andras

* identifiera möjligheter

* påvisa potentialer till förbättring

* motivera fler resurser/större satsningar

* utmana nuvarande situation, och

* utveckla övertygande business case

Du spar tid och kostnader genom att effektivt dela information och ta del av andras erfarenhet. Du får tillgång till nya koncept, tankar och best practice för att uppnå besparingar och driva processförbättringar

Vilka är de hetaste trenderna inom inköp just nu?

Jag tycker det är hållbarhet och CSR.


Läs mer