Hon tar rodret vid Logistikläget 2020

december 12, 2019 Events , Logistik , Logistiklägen
Hon tar rodret vid Logistikläget 2020

Tangos Rebecka Norberg modererar Logistikläget 2020 den 6 februari på Berns. Bild Tango

Den 6 februari tar Tango-värvade Rebecka Norberg taktpinnen som moderator för Logistikläget 2020. – Det ska bli kul, ämnena och talarna är jätteintressanta. Särskilt roligt ska det bli att få fråga ut Christian Fredrixon på Ica Fastigheter, min före detta chef, om deras framtidsplaner.

Anmäl dig till Logistikläget 2020 här!

Själv har Rebecka Norberg precis lämnat Colliers för att bli senior partner och vice vd på Tango.

Tango är en helt färsk fastighetskonsult inom transaktionsrådgivning som drog igång i november av Svante Jonsson och Joachim Pelles, duon bakom byrån Tenzing som köptes av JLL 2014. Rebecka Norberg lämnar rollen som transaktionschef på Colliers och blir en av totalt fem partner i det nya bolaget som heter Tango cm Capital Markets, men kort och gott kallas Tango.

– Jag kommer att fortsätta inom transaktion och kommersiella fastigheter, förhoppningsvis blir det mycket logistikaffärer även framöver.

Internationell karriär

Rebecka Norberg började sin karriär i fastighetsbranschen 2005 efter KTH-studier i fastighetsekonomi (som då hette lantmäteri), och började som internationell trainee på CBRE, där hon blev kvar i tio år.

– Jag började inom corporate finance vid Londonkontoret, sedan i värderingsteamet i Berlin, och Capital Markets i Madrid innan jag kom tillbaka till Stockholm. Sen blev det en kort vända till New York också.

Under CBRE-tiden var det mycket handelsfastigheter som gällde, senare har Rebecka Norberg glidit över mot logistik.

– Handel var väldigt mycket i ropet då. Men handel och logistik går lite hand i hand, de marknaderna hänger ihop.

Markletare på Ica

2015 gick karriärtåget vidare till nästa stopp: som transaktionsansvarig på Ica Fastigheter. Där var det “landbanking” som gällde, under devisen “land is king”.

– Ica insåg tidigt  att man behövde skaffa mer strategisk mark för framtida etableringar av både nya butiker men även för logistik. Det var ett utmanande jobb, tomter för logistik på kanske 40 000–80 000 kvm i rätt lägen är nästan omöjliga att hitta. Men också väldigt roligt, vi köpte mark både i Brunna, Norrköping och Göteborg under mina tre år på Ica. Det var också väldigt konkret, vi tittade på allt från grundläggning till automationstekniker och bärighet i golven.

Under de senaste åren har priserna och tillgången på mark förändrats kraftigt.

– Investerarna har blivit betydligt fler och konkurrensen har hårdnat. Sen blir det tydligt när man letar mark vilka kommuner som välkomnar logistik och vilka som bannlyser det.

– Ica som många andra aktörer försöker ha sina tunga investeringar under egen kontroll, och jobbar mycket med redundans och riskhantering, så att man har flera möjligheter att försörja marknaden.

Att Logistikläget 2020 tar upp ämnen som eltillgång, globala handelstrender och riskhantering i försörjningskedjor tycker hon är viktigt.

– Ämnena som tas upp är verkligen högaktuella, och det är många riktigt intressanta talare. Det ska bli jättekul att moderera den här dagen, och lite extra kul att få fråga ut min gamla chef Christian Fredrixon, om Icas framtidsplaner. Det ser jag fram emot.

Av Hilda Hultén

Anmäl dig till Logistikläget 2020 här!