Hamndag i digitaliseringens tecken

Tomas Eneroth inleder Stora hamndagen. Foto: Klara Eriksson.

På onsdagen gick Sveriges hamnars event “Stora hamndagen” av stapeln vid Centralen i Stockholm, för tredje året och med fler än hundra deltagare. 

Årets hamndag gick i digitaliseringens tecken och inleddes av infrastrukturminister Tomas Eneroth

om, utan att avslöja detaljerna i den nationella plan för transportsystemet som många av deltagarna väntade på, gav intryck av att stora satsningar på infrastruktur och på sjöfarten väntade.

– Jag tror vi har en möjlighet när vi nu ska lägga 100 miljarder mer på infrastruktur, även om behoven är gigantiska.

Framtid och digitalisering var ett tydligt tema på hamndagen och även infrastrukturministern underströk vikten av att ta tillfället i akt nu när så mycket ska satsas inom infrastrukturområdet och våga se framåt:

– Ska vi också implementera ny teknik – så har vi nu möjlighet att implementera den direkt. Vi ska inte göra små projekt utan verkligen implementera tekniken direkt och bli en permanent världsutställning för modern teknik i smarta transportlösningar som klarar dagens klimatkrav och  system i vilka man kan följa godsets väg och veta var det befinner sig.  i hur ex hamnar hittat på smarta transportlösningar som klatrar dagens klimatkrav och där man kan fökja godsets väg och veta var det befinner sig, sa Eneroth.

Läs mer i nästa nummer av Intelligent Logistik – som bilaga i Dagens Industri v 20.

 

 

 

 

 

 


Läs mer