“Big Data” tema på Arlandaseminarium

april 24, 2017 Events , IT/Teknik , Logistik , Transport , Utbildning
“Big Data” tema på Arlandaseminarium
dsc_0043-1

Dagens moderator och skicklig samtalsledare var som vanligt Per Schött. Foto: Lena Sonne.

Big Data och det uppkopplade varuflödet var rubriken på Arlanda Logistics Networks seminarium den 19 april, det 35:e i ordningen sedan starten år 2000.

Som vanligt var ämnena aktuella och publiken initierad. Fredrik Eng Larsson, universitetslektor på Stockholms universitets första logistikutbildning som startade i höstas, var först ut som talare.

– Intresset bland studenterna i Stockholm är glädjande stort, kommenterade Fredrik Eng Larsson den nya utbildningen.

– Eftersom indata är osäkra håller många retailföretag onödigt stora lager och de har till och med ett “just-in-case-lager” sa Fredrik Eng Larsson.

– Fortfarande vet företag ofta inte var deras sändningar finns.

Särskilt när globala containertransporter är inblandade är långa förseningar en stor risk. Förbättringsmöjligheterna är alltså betydande.

Zandra Nilsson ledare för Internet of Things vid IBM Sverige gav en inblick i hur IoT  och Blockchain kan komma till nytta i logistikprocesserna.

Ulf Landberger från det svenska up-starts-företaget H&D Wireless som planerar börsintroduktion till sommaren, berättade om hur man med deras hjälp kan följa känsliga livsmedels väg till konsumenterna så att de alltid har rätt temperatur.

Nästa generation logistiker från logistiklinjen på Yrkeshögskolan i Märsta deltog på konferensen, fr v Louise Malmström, Sofie Malmström och Josefin Ceder. Foto: Lena Sonne.

Nästa generation logistiker från logistiklinjen på Yrkeshögskolan i Märsta deltog på konferensen, fr v Louise Malmström, Sofie Malmström och Josefin Ceder. Foto: Lena Sonne.

Hans Berggren vd i PipeChain talade om behovet av en sömlösa supply chain.

– Många företag är inte förberedda på att arbeta med supply chain som sträcker sig utanför det egna företagets väggar – ja, de är inte ens alltid så bra på att kommunicera med de olika delarna av det egna företaget, sa Hans Berggren.

Han efterlyste övergripande initiativ till nya standarder för att kommunicera mellan alltmer automatiserade fabriker, standarder av det slag som gjort kommunikation mellan mobiltelefoner så enkel.

– Det är en myt att näringslivet är så uppkopplat. Mätningar visar att bara 7-8 procent av alla företag är verkligt uppkopplade.

– Men de som är bäst på att kommunicera har också högre vinst, högre avkastning på eget kapital och  högre tillväxt.

Många vill förbättra sin IT-integration men tycker inte de har tid, påpekade han.

Arlanda Logistic Network är Sveriges äldsta, oberoende kompetensnätverk inom logistik. Det har betytt mycket för att göra Arlandaregionen, med 18 000 logistikrelaterade jobb, till Stockholms ledande logistikhub.

Av Gösta Hultén.