Verkliga kostnader för infrastruktur mörkas

september 1, 2014 Åsikt , Ekonomi , Infrastruktur

Västsvenska paketet kostar 34 miljoner – inte 20 miljarder

Kostnaden för Västsvenska paketet har ibland angetts till 20 miljarder, men är egentligen 34 miljarder kronor. Staten ska stå för hälften och medfinansiering ska ske lokalt och regionalt. Staten står för 17 miljarder, trängsel­skatten för 14 miljarder, Göteborgs stad för 1,25 miljarder, Västra Götalandsregionen och Region Halland för 1 miljard vardera. Men budgeten tycks inte hålla. Göteborgs stad har fått skjuta till mer pengar och nu stryks planerade åtgärder i paketet, som IL tidigare rapporterat

Citybanepaketet kostar 25 miljarder – inte 16 miljarder

På Trafikverkets hemsida anges kostnaden för Citybanan till 16,4 miljarder. Men den verkliga kostnaden för skattebetalarna, inklusive utlovade kringåtgärder, är snarare 25 miljarder.

Citybanan är en ca 6 km lång järnvägstunnel under centrala Stockholm med två nya stationer för att separera pendeltågstrafiken från fjärrtågen. Av kostnaden står Stockholms stad för 4 miljarder, Stockholms landsting för 2 miljarder och ett stort antal kommuner och landsting/länstrafikbolag i fem län från Uppsala till Östergötland och Örebro för 2 miljarder.

Resten ska staten stå för.


Läs mer