Transportera billigt – Köp en slav!

mars 14, 2012 Åsikt

Arbetare så som barnflickor, byggnadsarbetare, bärplockare och förare utnyttjas av skrupelfria, syniska, skurkar som tjänar pengar på andra människors misär.

Ordet slav är mycket stark och många tycker att vi inte ska kalla arbetare som jobbar 80 timmar i veckan för en spottstyver för slavar. Men vad ska vi kalla det då? Slavliknande förhållanden? Det förekommer i många branscher just nu och i går hade jag interpellationsdebatt med Beatrice Ask.

Ett stort antal fordon utför regelbundet godstransporter i Sverige och i flera fall saknar de tillstånd att bedriva godstransporter. Förarna lever under slavliknande förhållanden och måste sälja smuggelsprit och till och med ägna sig åt traffiking för att klara sitt uppehälle.

Svenska företag, som vi i allmänhet uppfattar som seriösa, anlitar andra företag med till exempel bulgariska förare, vars arbetsförhållande kan liknas vid slaveri. 80 timmars arbetsvecka, en ledig dag i månaden och lönen är 1 000 kronor per månad. De tvingas bo i bilarna i väntan på nästa uppdrag, de lämnar inte landet som de ska enligt lagen, flera av dem tankar inte ens i Sverige, utan får tillgång till smuggeldiesel genom sin så kallade arbetsgivare (hallick).

Samtidigt slås den seriösa åkerinäringen ut av en ohämmad konkurrens. De seriösa löper dessutom större risk att åka fast för polisen eftersom de har tillstånd. Det räcker med att den dagliga körtiden överskrids med fem minuter, så riskerar föraren omedelbart 3 000 kronor i böter. Åkeriägaren i sin tur kan få en sanktionsavgift från Transportstyrelsen.

Risken för straffrättsliga påföljder för den oseriösa näringen är i det närmaste obefintlig, särskilt om de skaffar sig bostadsadresser utomlands . Åklagarna lägger regelmässigt ner ärenden, där utländska aktörer bryter mot exempelvis kör- och vilotider.

Enskilda polismän gör ett jättejobb mot ett hopplöst system. Vare sig Arbetsmiljöverket eller Transportstyrelsen når de oseriösa och kan inte agera eftersom det saknas svenska trafiktillstånd.

Hela situationen har skapat ren anarki inom transportnäringen! Att bedriva seriöst företagande under de här villkoren är näst intill omöjligt.

Det krävs omedelbara åtgärder och krafttag dör att få stopp på utnyttjandet av arbetare i slavliknande förhållanden.

Monica Green

Socialdemokrat i trafikutskottet

http://monicagreen.webblogg.se/
http://monica.nu
 


Läs mer