Tågstrejken avblåst

juni 19, 2014 Arbetsmarknad , Åsikt , Transport

 Sent på onsdagen blåstes tågstrejken av då både Seko och Almega godkänt medlarnas bud. Det innebär även att hotet om ytterligare stridsåtgärder i Göteborgs hamn är avblåst. Fackförbundet Seko ser uppgörelsen som en seger.

– Detta är en historisk seger för svensk fackföreningsrörelse. Vi är övertygade om att detta är början på en utveckling för fler trygga jobb i Sverige, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén i ett pressmeddelande.
– Uppgörelsen innebär ett genombrott när det gäller att stoppa missbruket av deltider och timanställningar. Det blir lönsammare för en arbetsgivare att tillsvidareanställa istället för att timanställa då avtalet leder till kraftigt ökade kostnader för timanställningar, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

Seko, som på tisdagen hotade med att utöka strejken till att även gälla tåggodstrafiken till Göteborgs hamn, menar att det starka opinionsstödet varit avgörande för resultatet i förhandlingarna.
– Utan det omfattande stöd vi fått från andra fackförbund och från allmänhet och resenärer så hade det inte varit möjligt att nå så här långt, kommenterar Janne Rudén.
När det gäller Öresundståg och Veolia så innebär uppgörelsen att Seko fått gehör för kravet om att begränsa deltids- och timanställningar.
– Nu är det inte längre möjligt för Veolia att omvandla trygga heltidsjobb till otrygga timanställningar, kommenterar Jens Kvist Christensen, klubbordförande på Seko Veolia.
 

Avtalsuppgörelsen i korthet:

  • Alla timanställdas löner på hela avtalsområdet höjs från ingångslön till genomsnittlig lön för respektive yrkesgrupp.
  • Grundanställningsformen på avtalsområdet ska vara tillsvidareanställning på heltid.

Avtalsuppgörelsen för Veolia/Öresundståg i korthet:

  • Deltidsanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar.
  • Timanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar.
  • Seko och Veolia ska ta fram gemensamma verktyg för att uppnå högsta möjliga effektivitet i scheman.

Läs mer