Sverige tappar sin position i OECDs klimattopp

december 12, 2012 Åsikt , Forskning , Miljö/CSR , Produktion

Sverige tappar sin tidigare placering i toppen på listan som OECDs främsta klimatnation i en ny rapport från Climate Action Network och Germanwatch. I rapporten undersöks och listas de 58 länder i världen som har högst utsläpp av koldioxid.

Rankningen av länderna baseras på fem olika kriterier bl a andelen förnybar energi i energibalansen, utsläppsnivåerna av koldioxid och regeringarnas åtgärder för att nå en ekonomi med reducerad mängd koldioxidutsläpp.
Bedömningen görs av en internationell panel av 230 miljöexperter.
I 2012 års rankning flyttas Sverige ned från sin tidigare förstaplats inom OECD till att hamna efter inte bara länder som Tyskland och Australien, utan, kanske förvånande, också efter Kina.
Det är första gången på fyra år som Sverige flyttar nedåt på listan. Sverige har inte hållit sina tidigare klimatlöften utan valt att t ex lägga över utsläppsansvar på andra länder.
 

Doharundans toppmöte nyligen förde inte världen närmare att uppfylla FNs mål att klimatuppvärmingen inte får överstiga 2 procent.
Inför mötet bemötte miljöminister Lena Ek kritiken mot att Sverige inte gått i bräschen för ett nytt bindande avtal som ersättning för Kyotoavtalet och för att inte ge nya pengar till världens fattigaste länder för klimatåtgärder.
– Av de 50 största ekonomierna har 21 fortfarande inte gett några publika löften i FN-sammanhang. Det är helt klart ett problem, sa Lena Ek på en pressträff inför avresan till klimattoppmötet i Doha.
 

Av Gösta Hultén
 


Läs mer