“Sluta låtsas som att Göteborg bestämmer om Västlänken”

Om den onyanserade debatten om Västlänken fortsätter blir det svårt att argumentera för nya resurser till infrastruktur i Västsverige. “Det är inte Göteborg som bestämmer om Västlänken, skriver de regionråden Kristina Jonäng (C) och Stefan Bengtsson (C).” i Expressen. 

Det är en olycklig utveckling för Göteborg men framför allt för Västsverige och övriga landet att debatten om Västlänken dröjer sig kvar, menar regionråden.

“Allra värst är att media, politiker och andra opinionsbildare låtsas att frågan om det västsvenska paketet inklusive Västlänken avgörs av Göteborgs Stad.” skriver de i Expressen. 

En kommun ska alltid ha synpunkter på infrastruktur, yttra sig och delta i samråd. En kommun har förvisso planmonopol och förväntas finansiera lokala anslutningsvägar samt stå för större delen av stadsplaneringen runt infrastruktur. Men det är regionerna med finansiering från staten som upprättar planer för infrastruktur. Det är i regionfullmäktige i Västra Götaland och i Halland som de slutliga prioriteringarna för Västsveriges infrastruktur slås fast, skriver regionråden.

“Vi behöver påbörja ett samarbete i ett större sammanhang i hela Skandinavien, i stället för att träta om de infrastrukturprojekt som redan är i gång” menar Kristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götaland och Stefan Bengtsson (C), regionråd i Halland.


Läs mer