S vill se Jönköping som logistiknav

augusti 18, 2014 Åsikt , Infrastruktur , Logistik , Logistiklägen

Partierna brukar sällan dra in logistik i valrörelsen. Men socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Anders Ygeman pekar på Jönköpings läns potential som logistikcentrum. “Får vi ett nationellt höghastighetssystem kommer Jönköpings län bli ett nav i hela Skandinavien” hävdar han.


Uttalandet låter bra för en landsdel som känner att man riskerar att hamna i skuggan av storstadsregionerna.
Anders Ygeman gästade på onsdagen den två dagar långa valupptakt som Socialdemokraternas landstingsgrupp anordnat på Ädelfors folkhögskola i Holsbybrunn.
Enligt honom går Jönköpings län en expansiv tid till mötes om Socialdemokraterna får bilda regering.
Länet har ur geografisk synpunkt ett perfekt läge att bli ett naturligt logistikcentrum.
– Får vi ett nationellt höghastighetssystem för vår järnväg kommer Jönköping att bli ett nav i hela Skandinavien. Enligt utredningar är det tänkt att tågen ska gå Stockholm-Jönköping-Malmö-Köpenhamn respektive Stockholm-Jönköping-Göteborg och eventuellt till Oslo. Då blir Jönköping ett nav, där banorna till Stockholm går ihop, konstaterar Anders och understryker:
– Det kommer göra fantastiskt mycket för utvecklingen i Jönköpings län.
Anders Ygeman, som även är ordförande i riksdagens trafikutskott, är ivrig att skrida till verket.
– I planperioden som finns nu, från 2014 till 2025, är det bara Järna-Linköping och Mölnlycke-Bollebygd som finns med i regeringens plan. Vi socialdemokrater har sagt att man även ska börja med Europabanan och börja bygga Malmö-Hässleholm. Vi har också sagt att vi är beredda att lägga hela den nordiska triangeln i ett bolag för att skynda på utbyggnaden.


Läs mer