Oförsvarlig försvarslogistik

juli 4, 2012 Åsikt , Logistik

Regeringen vill satsa 3 miljarder på nya Super-JAS från Saab. Men kostnaden ska rymmas i nuvarande försvarsbudget skriver tidningen Fokus i senaste numret. En ekonomisk utmaning eftersom kostnaderna för försvarslogistiken ska minska med 760 miljoner kronor per år de närmaste åren.

Vi har tidigare skrivit om hur försvarets nya IT-system skapat kaos i logistiken och gjort att många flygfärdiga JAS-plan inte kan lyfta p g a materialbrist.

De senaste decennierna har anslagen till försvaret minskat med flera miljarder. Nu vill regeringen alltså satsa på att köpa in s k Super-JAS. Pengar ska tas från den ordinarie budgeten.

Förra veckan kom nyheten att affären ska förberedas av en arbetsgrupp bestående av tre moderater. Det uppskattades inte av allianskollegerna. Sprickan mellan allianspartierna som började att synas i Saudiaffären har blivit än djupare allteftersom försvarets problem vuxit. Under Tolgfors tid fanns det klagomål på ministerstyre och han frågades ut i KU. I sviterna efter Saudiskandalen uppfattade många att han skyllde ifrån sig på myndigheterna.

Inte nog med besparingar, skandaler och intriger i försvaret skriver Fokus. Förutom att flera chefsposter saknar, eller snart saknar, bemanning är det också en helt ny ledning på försvarsdepartementet som ska tillsätta tjänsterna. Karin Enström har bara varit minister i några månader.

– Det är inte ovanligt att det tar tid. Det kan påverka att vi har fått en ny ledning här i huset. De måste ju ha en chans att komma in på banan, säger försvarsdepartementets personalchef Ylva Sundberg.

Departementsledning vill inte kommentera hur det går med tillsättningarna.

Problemet för Karin Enström är att hitta generaldirektörer som inte solkats av Saudiskandalen. I Sveriges lilla försvarsvärld hör alla ihop med alla. Tjänstemän, politiker och industri är tätt sammankopplade.
 

Det är kanske detta som gjort försvaret till en krisbransch.


Läs mer