Nej till trängselskatt i Göteborg hotar västsvenska paketet

september 19, 2014 Åsikt , Ekonomi , Infrastruktur

I söndags röstade 57 procent av göteborgarna nej till trängselskatten som infördes förra året. Därmed kan också finansieringen av västsvenska paketet falla.

Tanken med trängselskatten var nämligen inte minst att delfinansiera västsvenska paketet, som innebär stora infrastruktursatsningar. Paketet omfattar Västlänken, en sex kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Göteborg, Marieholmstunneln för vägtrafik samt Hisingsbron över Götaälv, för att ersätta Götaälvbron som måste rivas.

Paketet är ett avtal mellan staten, Göteborgs stad, Göteborgsregionen, Region Halland och Västra Götalandsregionen.

Om trängselskattepengarna inte bidrar till bygget av västsvenska paketet så fattas 14 miljarder.

Ingen av de parter som har ingått avtalet vill skjuta till de pengar som trängselskatten skulle ha stått för.

Samtidigt var folkomröstningen bara rådgivande och trängselskatten kan endast upphävas genom riksdagsbeslut.

Före valet var S och M överens om att ett nej i folkomröstningen inte skulle hota infrastrukturprojektet. Men nu överväger M någon annan form av finansiering t ex mer statliga pengar.

Johan Nyhus S-kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i Göteborg, säger nu också till Göteborgs-Posten att kommunen måste “ta en diskussion med övriga parter” i paketet om finansieringen:

Situationen visar hur vanskligt det är om staten inte tar huvudansvar för att finansiera stora infrastrukturprojekt och problemen att skapa finansieringspaket som bygger på framtida användares betalningsvilja.


Läs mer