”Vad var det jag sa?” är väl kanske en av de mest osköna formuleringar man kan uttrycka. Ett slags primitivt sätt att höja sig själv genom att trycka ner andra. Den triumferande känslan och tillfredsställelsen i att få sin förträfflighet bekräftad, brukar hos de flesta ändå väga tyngre än risken att framstå som oskön. Själv försöker jag undvika vad-var-det-jag-sa:andet för att inte framstå som en oskön viktigpetter, men också för att inte riskera att stå med den ultimata formen av skam: att i slutänden visa sig ha fel.
Under 2017 skrev jag en krönika med titeln ”En blåval på agilitykurs – hatten av!”. Blåvalen i sammanhanget var Postnord och liknelsen i att framföra detta väldiga däggdjur i en kontext av hopphinder, vippbrädor och slalomkäppar var ett försök till en pedagogisk illustration av proportionerna i Postnords omställningsarbete. Budskapet var att Håkan Ericssons tuffa uppdrag att leda förändringsuppdraget, och att man faktiskt lyckats få rörelse och riktning på den väldiga kroppen, var värt respekt. Långsamt verkade Postnord ändå anpassa sig till sin nya miljö.
Inlägget publicerades just när Postnord fick motta massiv kritik för sina brister och deras offentliga avböner frekvent avlöste varandra. Tajmingen på min ”hatten-av-gest” och uttryckliga respekt kunde därav knappast ha varit mer provocerande. Reaktionerna och kritiken blev i vissa fall skarp och många beskrev snarare ett strandat postverk i färd att möta sitt oundvikliga öde som ett stinkande kadaver.
Idag, knappt två år senare, känns det inte lika kontroversiellt att påstå att Postnord faktiskt håller på att komma ikapp i sin gärning med att hantera de nya förutsättningarna på brev- och paketmarknaden. Det tydligaste beviset är väl kanske utfallet av Black Friday och startskottet på julhandeln. Black Friday satte återigen rekord när drygt var tredje svensk shoppade fynd på nätet. Nära 30 procent, eller 1,4 miljarder kronor, mer spenderades jämfört med året innan. Nya volymrekord till trots lyckades den statliga postapparaten ändå möta upp, genom bättre kommunikation med sina kunder och rejäla kapacitetsåtgärder. Utfallet gjorde att avbönerna ersattes av betydligt muntrare tongångar, och Postnords produktionschef mitt under brinnande högtryck beskrev tillvaron som ”intensiv, men rolig”.
Jag skulle aldrig nedlåta mig till att säga; vad var det jag sa? Därför lämnar jag nu detta bakom mig med konstaterandet att Postnord har vidtagit en hel del åtgärder och bevisligen gör goda framsteg. Och om det nu skulle finnas anledning att tro att jag alltid är odelat positiv till hur staten bedriver logistikverksamhet, så kan jag bara för tydlighetens skull klargöra att så inte är fallet – långt ifrån. Detta förtjänar dock sin egna subjektiva redogörelse.
Tobias Jonasson, partner på konsultföretaget Mysigma och krönikör för Intelligent Logistik.
Krönika ur Intelligent Logistik nummer 2 2019.