Förbifarten stoppas – men bara tillfälligt

oktober 1, 2014 Åsikt , Ekonomi , Infrastruktur

Den omdiskuterade motorvägstunneln Förbifart Stockholm har varit en av de stora stötestenarna i regeringsförhandlingarna mellan S och MP.

Nu skjuter partierna på byggstarten – men bara tillfälligt för att ge tid till förhandlingar om mer resurser från trängselskatt till kollektivtrafiken.

– Vi tar en paus ett halvår, säger Anders Ygeman, trafikpolitisk talesperson (S) till Sveriges Radio.

Just nu pågår regeringsförhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Stefan Löfven har sagt att han siktar på att presentera sin regering för riksdagen på fredag. En av de stora konfliktfrågorna mellan partierna har varit framtiden för motorvägsbygget Förbifart Stockholm. S har varit för, medan MP hittills varit emot

Igår framkom att partierna har kommit överens på riksnivå om att byggstarten skjuts upp till den 1 maj 2015. Innan dess ska S och MP, på olika nivåer, diskutera hur intäkterna från trängselskatten ska fördelas.Den största delen av pengarna har gått till vägbyggen. MP vill nu i stället se en jämnare fördelningen, där mer pengar går till kollektivtrafiken.

Hur motorvägsbygget ska finansieras är dock fortfarande oklart

S trafikpolitiske talesperson Anders Ygeman menar att man fryser projektet en tid.

– Vi tar en paus ett halvår så att Stockholms stad och Stockholmsregionen, i form av landstinget, kan pröva en annan finansiering. Det kan bli så att större del av trängselskatten går till kollektivtrafiken, säger han.

Hur förbifarten i så fall ska finansieras är oklart Om mier av trängelskatten ska gå till kollektivtrafik uppstår ett hål i finansieringen av förbifarten.

På en presskonferens kommenterade även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt uppgörelsen:

– Jag vill bara understryka att den uppgörelsen är vi på inget sätt en del av. Vi vidhåller vår kritik av Förbifarten är ett projekt som i grunden är ohållbart.

– För oss som ett grönt parti och ett klimatparti har det varit en viktig miljöfråga i Stockholm att inte bygga Förbifarten, utan att istället satsa de enorma summor som det handlar om på att bygga ut kollektivtrafiken.

De 31 miljarder som motorvägstunneln beräknas kosta gör den till det största infrastrukturprojektet i Sverige i modern tid.

På senare tid har både trafikforskare och bl a SSU Stockholm riktat kritik mot projektet som ohållbart och omodernt.


Läs mer