Slavliknande förhållanden vid Amazon i Tyskland

februari 18, 2013 Arbetsmarknad , Åsikt , IT/Teknik , Produktion

USA-ägda Amazon, världens största internetvaruhus, med tidvis flera 100 000 anställda, varav många säsongsanställda, vid sina logistikcentra, har granskats i en tysk TV-dokumentär.

7 av deras distributionscentra har i snabb takt öppnats i Tyskland. Merparten av arbetskraften där är inhyrd, har rekryterats från Europas krisländer i östra- och södra EU och tvingas leva under slavliknande förhållanden, hävdar tv-kanalen ARD i ett avslöjande reportage som nu väcker uppmärksamhet i hela landet.

– Dessa människor är i praktiken helt rättslösa, säger Heine Reimer, ombudsman på fackförbundet Verdi.

Lönen är 74 kronor i timmen. De flesta tyska barnvakter tjänar mer. En svensk lagerarbetare tjänar enligt avtal ungefär det dubbla.Någon anställningstrygghet finns inte. När beställningarna hos Amazon minskar, skickas de anställda tillbaka till sina hemländer, på egen bekostnad.

De anställda inkvarteras i vinterstängda semesteranläggningar, som ofta ligger flera mil från arbetsplatsen. Måltiderna som är kalla)betalas av de bemanningsanställda i form av löneavdrag. Sex anställda kan inkvarteras i ett hus på knappt 80 kvm. Uppvärmning får de själva bekosta.

Bussen som kör arbetarna till jobbet är hyrd av bemanningsföretaget, men inte anpassad till arbetstiderna. Ibland kommer de anställda för tidigt och får vänta i ett par obetalda timmar på att börja jobba. Ibland kommer de för sent och får löneavdrag.

Ständigt bevakas de anställda av svartuniformerade säkerhetsvakter från “Hess Security”. Vakterna söker regelbundet igenom de anställdas väskor och bostäder. TV-bolaget ARD:s granskning visar att många vakter tillhör högerextrema och nynazistiska organisationer. Samtalen vid måltiderna avlyssnas. En spansk kvinna som klagade på villkoren, blev omedelbart hemskickad.

– Allt detta pågår mitt ibland oss, på en arbetsmarknad som vi inbillar oss fungerar rättvist. Och ingen vågar klaga, för även om villkoren är vidriga här är det i regel ännu värre i deras hemländer.
Och de får ingen lön förrän de är klara, säger Heine Reimer i reportaget.
Under förra året fanns spekulationer om att Amazon hade planer på att öppna ett distributionscenter också i Sverige.
Amazon har gjort sig känt för sin snabba service och för att succesivt utvidga sitt utbud av e-handelsprodukter från främst böcker till en mängd olika produkter.

Ingen företrädare för Amazon, bemanningsföretaget Trenkwalder eller Hess har velat kommentera uppgifterna i programmet.

Gösta Hultén