Allt fler hot mot fackligt aktiva i Transport

januari 5, 2015 Arbetsmarknad , Åsikt , Transport

Fackligt aktiva i Transport utsätts för hot skriver Transportarbetaren. I Jönköping fick ombudsman Tommy Jonsson nyligen överfallslarm, efter en serie hot som också riktats mot hans familj.

– Det här är oerhört allvarligt. I Transports ögon är det inte enskilda personer som hotas, utan hela vår samhällsmodell, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

Jönköping är ett stort nav för godstransporter. I arbetet som lokalombudsman har Tommy Jonsson stött på många seriösa åkeriföretag, men också sådana som inte följer lagar och avtal.

Under årens lopp har han hotats flera gånger. Fast inte i samma omfattning som nu.

– Det började i höstas. Jag fick mejl med diffusa hot. Det värsta kom för någon vecka sedan då förövaren gav sig på min son, via Facebook. Grabben valde att flytta till en annan adress ett tag.

– När någon skriver: “Vi vet var du bor”, tar jag det allvarligt. Min första reaktion blev en stark olustkänsla. Fast mest av allt blir jag förbannad. Att någon attackerar mig är en sak, men när min familj utsätts är alla gränser passerade.

Tommy Jonsson konstaterar att som anställd i Transport har han haft kontakt med åtskilliga personer som varit missnöjda med fackets insats för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden.

Under en dryg månad har Jonsson fått sammanlagt åtta hotmeddelanden. Han har polisanmält alla. Fast han är tveksam till nyttan:

– För en tid sedan fick jag besked från polisen. Utredningen läggs ner. I motiveringen står det att “uppgifterna inte ger anledning att anta att brott har förövats”. Det är tydligen okej att hota en facklig ombudsman.

– Polisen agerar väl inte förrän hoten sätts i verket. Det borde inte vara så svårt att få fram identiteten på den som skickat mejlen. Självklart är jag besviken över att frågan inte har större tyngd.

Tommy Jonsson berättar att Transport ser desto allvarligare på händelserna. Han har fått bärbart larm och lägenheten ser numera ut som en larmcentral, inflikar han lite ironiskt.

Förbundets ordförande, Lars Lindgren, har noga följt det som nu utspelas i Jönköping:

– Det är extremt allvarligt! Våra fackliga förtroendemän gör sitt jobb. Ett jobb som är en viktig del av den svenska arbetsmarknadsmodellen. För det blir de attackerade och kränkta.

– Vi polisanmäler alla fall som kommer till förbundets kännedom. Jag uppmanar alla som eventuellt drabbas att kontakta förbundsledningen. Jag förstår att polisen har mycket att göra, men de här brotten måste prioriteras högre. Angrepp av det här slaget är ett hot mot hela det öppna svenska samhället.

Tommy Jonsson är inte den enda som angripits. På en annan av förbundets avdelningar har två anställda utsatts för hotelser. En förtroendeman var på hemväg i bil, när en personbil körde upp vid sidan och lade sig kloss intill. Den låg kvar så en lång sträcka.

Senare dök mannen upp utanför hans hus. Telefonen började ringa på nätterna. Utan att någon gav sig till känna.

– Fast utredningen lades ner. Det var en besvikelse förstås.

En ombudsman på avdelningen gjorde en polisanmälan förra vintern. Det var efter att en man kommit upp på Transports kontor – oanmäld. Ombudsmannen säger:

– Mannen begärde att få prata med mig enskilt. Inne på mitt rum sa han plötsligt: “Sluta jävlas med folk, annars råkar du illa ut!” och sprang sedan ut ur våra lokaler.

Hotet blev en polissak men fick inget rättsligt efterspel. Något brott kunde inte styrkas. Avdelningen har numera en övervakningskamera i entrén.


Läs mer