BEV_r testar nytt storskaligt planeringssystem för elbilar

augusti 21, 2024 Transport
BEV_r testar nytt storskaligt planeringssystem för elbilar

Transportbranschen kämpar med låga marginaler och fordon som står stilla blir snabbt olönsamma. Eftersom elfordon måste laddas med jämna intervall ställs högre krav på scheman och transportledning. Därför har BEV_r tagit fram ett nytt planeringssystem som effektiviserar planeringen och ökar lönsamheten genom att tala om när, var och hur mycket fordonen ska laddas och till vilket pris. Hubben för pilotprojektet är LBC Frakts nybyggda laddstation på Lovartsgatan i Karlstad.

Bättre effekt och kostnadseffektivitet
När ett transportföretag har ett fåtal elfordon går det ganska bra att planera rutter, men med flera bilar ökar komplexiteten rejält. Laddstationerna för ellastbilar är fortfarande få och kan ligga långt ifrån varandra. Ju fler ellastbilar som sätts i drift, desto fler fordon ska samsas kring laddinfrastrukturen. Därför har BEV_r (Battery electric vehicle routing) utvecklat plattformen Charge-Route för att underlätta storskalig omställning från traditionella fordon till elbilar. LBC Frakt är en perfekt partner i pilotprojektet då målet är att 70% av fordonsflottan ska vara elektrifierad senast år 2030.

Charge-Route består av två delar som kompletterar varandra på ett sätt som tidigare planeringsverktyg för elbilar inte kunnat göra. Charge styr laddare till elektriska fordon och allt runt omkring som betalterminaler, transaktioner och priser. Route hjälper transportföretag med bättre översikt och planering av sina fordon genom att effektivisera rutterna och specificera när, var och hur mycket bilarna ska laddas och till vilket pris.

Eftersom Charge-Route följer bilarna i realtid och kan reservera laddstationer skapas förutsägbarhet för både fordon och laddstationer, vilket är viktigt för att uppnå en hög effektivitet och god ekonomi. Transportföretag som LBC Frakt kan alltså nyttja sina resurser på bästa sätt genom att undvika köer och stillastående fordon.


Testytan ingår i forskningsprojektet TREE
Under sommaren har en ny laddstation för ellastbilar tagits i drift vid LBC Frakts terminal på Lovartsgatan i Karlstad. Det är den första i Sverige som använder BEV_r Charge -Route. Både laddstationen och det nya planeringssystemet ingår i forskningsprojektet TREE där aktörer inom svensk skogsnäring undersöker hur omställningen till elektrifierade tunga vägtransporter ska gå till i stor skala. Projektet pågår till år 2026 med stöd från FoU-programmet FFI (Fordonsstrategisk Forskning och Innovation) hos Vinnova.

Laddstationen på Lovartsgatan har i nuläget 12 depåladdare där det nya planeringsverktyget styr vem som ska ha tillgång till laddarna, vilken effekt det ska vara till vilken tid, priser och det ekonomiska flödet. Laddstationen är förberedd för 40 depåladdare och ska – när den är helt utbyggd om ett par år – kunna försörja 80-100 lastbilar.

– Vi har en långsiktig dialog med Karlstads El- och Stadsnät kring anläggningen, säger Lars Reinholdsson, vd på LBC Frakt. Kapaciteten idag är på 1600 kilowatt men ska på sikt vara 5000 kilowatt. Karlstads El- och Stadsnät kommer förbereda med mer kabeldragning, för att möjliggöra att vi i framtiden kan ladda 100 lastbilar.

Egna depåer ger tillgång till billigare energi
Just nätkapaciteten och de långa handläggningstiderna ser Tony Edmundsson, Managing Partner på BEV_r, som en utmaning för omställningen.

– Nätet måste byggas ut för att tåla effekterna som den här typen av laddare och bilar behöver. Och då måste transportbranschen se till att göra precis som LBC Frakt har gjort, bygga egna depåer för att ha tillgång till billig energi. Transportbranschen har nu en fantastisk möjlighet att flytta stora delar av energifrågan ner i eget led och på så sätt även få nya intäktsströmmar. Det tror vi på BEV_r är en viktig förutsättning för en långsiktigt hållbar omställning.

Annars anser Tony Edmundsson att den kanske viktigaste faktorn är att våga ta det första steget.

– De som vågar satsa upplever snabbt många positiva sidor av en elektrifierad fordonsflotta, men det kräver lite mer styrning än med traditionella fordon. Med god planering och bra systemstöd kan stora flöden elektrifieras redan i dag, kanske upp mot 40% av samtliga transporter, avslutar Tony Edmundsson.