Sjöfartsverket och Göteborgs hamn blir sambos

mars 29, 2012 Miljö/CSR , Transport

För att effektivisera anlöpsprocessen till Göteborg fördjupas nu samarbetet mellan Sjöfartsverket och Göteborgs Hamn genom att Sjöfartsverkets VTS-funktion och lotsbeställning flyttar ihop med hamnens anlöpsplanering, Port Control.

Sjöfartsverkets VTS och lotsbeställning flyttar i veckan ihop med Göteborgs hamns anlöpsplanering. Den gemensamma driftscentralen går under namnet Gothenburg Approach.
– Snabbare, enklare och grönare fartygsanlöp är målet. Nu startar samarbetet på allvar med att verkställa processförbättringar med kunden i fokus, kommenterar Ann-Catrine Zetterdahl, generaldirektör för Sjöfartsverket.
Medarbetarna från de båda organisationerna sitter tillsammans i en anpassad och ombyggd driftcentral på Amerikaskjulets fjärde plan med bra uppsikt över älven och kan lätt kommunicera med varandra. Samarbetet innebär på sikt att fartygens anlöp kommer att effektiviseras med förbättrad tidsstyrning och ett planerat trafikflöde vid angöring.
Varje år anlöper cirka 11 000 fartyg Göteborg Hamn, alltifrån stora containerfartyg och roro-färjor till bilbåtar, tankers och passagerarfärjor. Ett anlöp är en omfattande process och många aktörer är inblandade. Fartyget behöver t ex ha kontakt med Sjöfartsverket för att beställa lots och få information om trafiksituationen i angöringen och i farlederna. Kontakt behövs även med Göteborgs Hamn för att bli tilldelad ett kajläge, beställa kringtjänster med mera. Styrande för hela processen är tidsfaktorn.
 

Läs mer om Gothenburg Approach på Sjöfartsverkets hemsida


Läs mer