Ny bunkringsanläggning för LNG i Göteborgs hamn

juni 1, 2018 Miljö/CSR , Sjöfart

Inom några månader kommer fartyg för första gången att kunna bunkra flytande naturgas (LNG) från en fast anläggning i Göteborgs Hamn.

Det är infrastrukturbolaget Swedegas, som äger och driver anläggningen, och det norska företaget Barents naturgass, som ska leverera LNG med ISO-containrar från terminaler i Europa.

LNG är det renaste marina bränslet för storskalig sjöfart och ersätter gradvis oljebaserade produkter. Användningen av LNG ökar i takt med att de globala utsläppsreglerna blir allt striktare.

– Vi är mycket glada för att få möjlighet att arbeta i Nordens största hamn och med de rederier som använder hamnen. Göteborgsrederier har varit bland de första att efterfråga LNG i Sverige. Flera fartyg har redan byggts och sjösatts, redo att köras på LNG. Vi är angelägna att starta vår verksamhet och tillgodose kundernas behov, kommenterar Gudrun Rollefsen, vd för Barents naturgass.

Göteborgs första LNG-anläggning i energihamnen är snart färdigbyggd. Anläggningen började byggas i vintras och beräknas vara i drift i augusti. Där kan fartyg bunkra varje dag, dag som natt, och det samtidigt som de lastar och lossar sina produkter. Dessutom kan anläggningen över tid byggas ut i takt med marknadens behov. Den är också klar för att ta emot flytande biogas (LBG).

– Vi bygger alltid infrastruktur som kan hantera både naturgas och förnybar gas. Det ska vara enkelt för rederier att gradvis öka inblandningen av förnybar gas i takt med att de ställer om, kommenterar Johan Zettergren, vd för Swedegas.

 


Läs mer