Ny containerlinje till Norrköpings hamn

juni 18, 2013 Logistik , Transport

För att stärka sin service i Skandinavien och östersjöområdet har det franska containerrederiet CMA-CGM startat en ny veckotrafik mellan Norrköpings hamn och Zeebrugge i Belgien, som är en av de största containerhamnarna på kontinenten.

Den nya linjen stärker Norrköping som containerhamn och ger oss och våra kunder en ännu bättre täckning i hamnar på kontinenten, säger Ola Hjärtström, marknadschef på Norrköpings Hamn och Stuveri AB.

Redan tidigare har Norrköping anlöp till och från Antwerpen, Bremerhaven och Hamburg.

CMA-CGM kommer att anlöpa Norrköping tisdagar eller onsdagar varje vecka.

– Det är gynnsamt för våra kunder. För dem är det ofta viktigt vilken dag de kan rökna med och hur lång ledtiden blir, säger Ola Hjärtström.

– Satsningen visar att Norrköping är på väg att bli en allt viktigare transportnod, med ett starkt näringsliv och växande godsflöden. Med den nya linjen ökar servicen och flexibiliteten för företagen och våra kunder i hela regionen.

– Vi är nöjda med att kunna utveckla containertrafiken till och från vår region tillsammans med CMA-CGM, samtidigt som vi utökar med en ny destination på kontinenten, säger Ola Hjärtström.

Franska CMA-CGM är världens tredje största containerrederi, med 400 fartyg och mer än 150 rutter i ett världsomfattande nät. Rederiet har tidigare visat att de tror på en stark utveckling i Östersjöregionen genom att investera i flera nya egna fartyg mellan ostkusthamnar och hamnar på kontinenten. CMA-CGM väntar sig ökade export- och importvolymer i Norrköpingsregionen.

CMA-CGM anlöper på tisdagar/onsdagar i en slinga från Zeebrugge via ryska Kaliningrad till Norrköping och vidare till Rauma, Gävle och Hamburg. Trafiken startade den 11 juni. Norrköpings containerhamn trafikeras nu förutom av av rederierna CMA-CGM av MSC och Teamlines som också går på kontinenthamnar och av Transatlantic som trafikerar Hull i England.

Norrköpings containerflöden är väl balanserade mellan export- och importgods.

– Efter en tuff period växer nu också volymerna av sågade trävaror bl a till Nordafrika, volymer som alltmer är containeriserade, säger Ola Hjärtström.

Av Gösta Hultén


Läs mer