Scandinavian Cosmetics automatiserar sitt 3PL-lager

mars 18, 2024 Lager
Scandinavian Cosmetics automatiserar sitt 3PL-lager

Scandinavian Cosmetics är ett av de ledande företagen inom försäljning, marknadsföring och distribution av välkända varumärken inom den nordiska skönhetsindustrin. För att effektivisera och göra sitt lager mer skalbart satsade man på en automationslösning en AutoStore från Element Logic.

Scandinavian Cosmetics i Malmö, som majoritetsägs av Storskogen, är ett av de ledande företagen inom försäljning, marknadsföring och distribution av skönhetsprodukter i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Man representerar mer än 40 varumärken inom hudvård, hårvård, make-up och doft och ser kontinuerligt en ökad tillväxt i portföljen. Många av företagets varumärken har man arbetat med i decennier och byggt upp en stark bas i Sverige. Ett sådant är Isadora – ett av Sveriges främsta makeup-varumärken som sedan 1983 erbjudit högkvalitativa och prisvärda skönhetsprodukter.

Isadora hade tidigare en lagerfastighet 10 minuter från Scandinavian Cosmetics relativt nybyggda lager, men flyttade våren 2023 istället in till Scandinavian Cosmetics logistikfastighet S3Supply och lät dem sköta hela driften.

Sökte ett effektivt och skalbart lagersystem
När Scandinavian Cosmetics tog steget mot att satsa på 3PL verksamhet i sitt logistikcenter insåg man samtidigt behovet av en mer effektiv och skalbar lösning, som kan möta marknadens behov och hantera stora ordrar. Därför ansåg man det naturligt att välja en modern automationslösning. Valet föll på robotsystemet AutoStore från Element Logic som ökar såväl lagringskapaciteten som plockkapaciteten.

Inför Isadoras inflyttning genomfördes etapp 1, där man fyllde AutoStore-griden med 4 800 lådor. Etapp 2 där man adderar 2 portar och 10 robotar för att växla upp kapaciteten. Därefter skalas anläggningen upp i etapp 3, i januari, genom en ren gridextension, med plats för ytterligare 10 000 lådor.

– Element Logics automationslösning gör oss flexibla genom att vi snabbt kan skala upp och möta våra kunders behov samtidigt som vi utvecklar Scandinavian Cosmetics. Ett tätt samarbete och en bra dialog med Element Logic skapar en förståelse för vår verksamhet och vårt nutida samt framtida behov, säger Niklas Lindblad, Logistic manager/Logistikchef på Scandinavian Cosmetics.

– Scandinavian Cosmetics gör en intressant satsning på 3PL och vi på Element Logic bistår med effektiv och skalbar automation som kommer att höja kapaciteten sett till både plock och lagring, säger Bengt Nilsson, Account Manager på Element Logic Sweden, i ett pressmeddelande.

Element Logics installation i siffror:
Etapp 1. AutoStore-grid med 4 800 lådor.
Etapp 2. 2 portar och 10 robotar.
Etapp 3. Gridextension med plats för 10 000 nya lådor.