Swisslog automatiserar DC åt Coop Norge

april 4, 2019 IT/Teknik , Lager

Coop Norges non food-segment, Coop Fackhandel, växer sedan flera år snabbt . Nu satsar man på ett nytt automatiserat distributionscenter.

– Vi behöver investera i mer lagerkapacitet, effektivitet och flexibilitet. Swisslogs presenterade det bästa konceptet, med en robust och flexibel design baserad på beprövade teknologier, säger Henning Røberg, Coop Norges projektledare för anläggningen i Langhus.

Swisslogs lösning har utvecklats för att på bästa sätt utnyttja alla delar av lagerfastigheten. Lösningen består av ett automatiserat höglager med 48.500 pallplatser, Vectura pallkranar, bansystemet ProMove, plockstationer samt ett automatiserat lättgodslager med 75.000 lådplatser som hanteras av Tornado miniloadkranar. Sammantaget kommer lagercentret att hantera såväl små som stora och skrymmande artiklar genom en genomtänkt kombination av manuella och automatiserade processer.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Coop Norge valde Swisslog som automationspartner för detta strategiska projekt, kommenterar Lars Hultén, vd Swisslog Nordics.

För att optimera investeringens livslängd har även ett avtal slutits om drift och underhåll. Serviceavtalet ger Coop Norge tillgång till både lokala automationstekniker och experter på programvarusupport. Swisslogs team kommer att ta fullt ansvar för den löpande tekniska driften och underhållet av den automatiserade anläggningen. I samarbete med Coop Norge kommer Swisslogs team även bedriva ett kontinuerligt förbättringsarbete som säkerställer att anläggningen anpassas till verksamhetens förändrade förutsättningar och behov.

Byggnationen av höglagret är redan i gång. Under hösten 2019 kommer automationsutrustningen och WMS-system implementeras med målsättningen att anläggningen ska vara i full drift i början av 2021.