Nytt verktyg mot människohandel

februari 6, 2018 IT/Teknik , Logistik , Transport

Ett nytt digitalt verktyg ska ge kunskap och stöttning i att våga tipsa polisen vid misstanke om prostitution och människohandel. Initiativet kommer från Länsstyrelsen Värmland, Polisen och Sveriges Åkeriföretag, och vänder sig i första hand till yrkesförare. 

Yrkesförare är dagligen ute och kör längs våra vägar. Kriminalitet är vägburen, vilket innebär att förare längs vägen, om de vet vad de ska se efter, kan tipsa polisen vid misstanke om brott. Kunskapen om situationer en kan hamna i är avgörande för att våga tipsa. 

– Genom det nya digitala verktyget kommer förare att få utbildning och direkt vägledning av polisen i hur de ska agera. Ett slags test som förbereder dem på framtida situationer. Genom att fler och fler ser och agerar hjälps vi åt att uppnå ett tryggt och jämställt samhälle, kommenterar Thomas Broström, regionchef i Sveriges Åkeriföretag. 

LBC Frakt Värmland är ett av åkeriföretagen som testat verktyget. 

– Transportbranschen har ett ansvar att verka för ett jämställt samhälle utan kriminella organisationer som stör vårt samhälle. LBC Frakt har valt att ta en aktiv roll i detta arbete, säger Lars Reinholdsson, vd på LBC Frakt Värmland. 

Under Sveriges största jämställdhetskonferens, Forum Jämställdhet som äger rum den 6 – 7 februari i Karlstad, håller Thomas Broström ett seminarium om transportkriminalitet, prostitution och människohandel. Initiativet till det digitala verktyget är sprunget ur samarbetet Ett Jämställd Värmland, och Sveriges Åkeriföretag kommer att verka för att sprida det till andra landsändar.