Ny teknik kan spara lastbilsbränsle för 1 miljard per år

april 7, 2017 IT/Teknik , Miljö/CSR , Transport

Plasmateknik kan användas för att minska bränsleförbrukning hos lastbilar, det visar ny forskning från KTH. 

För åkerinäringen handlar allt om vad varje transport kostar och nu har forskare på institutionerna för mekanik, farkost och flyg vid KTH hittat en ny lösning. Deras forskningsprojekt visar att plasmateknik på lastbilens framsida kan minska luftmotståndet med uppemot 20 procent.

– Det finns ett väldigt stort intresse för att minska lastbilarnas luftmotstånd, men tidigare har man varit väldigt fokuserad på att minska den vak som bildas bakom lastbilen. Att istället göra något på framsidan är lite av en ny idé, säger Henrik Alfredsson, professor i strömningsfysik på KTH till Ny Teknik.

Plasmatekniken skulle teoretiskt kunna spara in 60 miljoner liter årligen eller cirka 1 miljard kronor per år. Enligt Scania är tekniken mycket intressant för framtida lastbilsgenerationer.

– Med hjälp av plasmaaktuatorer joniseras syremolekyler. Det sker via en hög växelspänning mellan två elektroder. Elektronerna slås då ut, och gasmolekyler rör på sig och ger en “elektrisk vind” på 3-4 sekundmeter närmast ytan, säger Julie Vernet, forskarstuderande vid Mekanikinstitutionen på KTH – som nyligen disputerade i projektet.

Rätt placerad kan ”vinden” göra att luften strömmar fritt längs lastbilen och minska luftmotståndet. Henrik Alfredsson förklarar att tekniken inte har särskilt stor inverkan på vind framifrån, men systemet gör att luften på läsidan inte som nu bromsar ekipaget.

 

 


Läs mer