Martin & Servera satsar på elhybrid

januari 24, 2018 IT/Teknik , Logistik , Miljö/CSR , Transport
Martin & Servera satsar på elhybrid

Elhybridlastbilen är en Scania P320, som också drivs med HVO-bränsle. Foto: Martin&Servera

Martin & Servera börjar tillsammans med Älta transportservice att testa leveranser med en elhybridbil i Stockholms innerstad.

Första turen går ut under vecka 4, 2018 och på sikt planeras utökning med fler bilar. Bilen, som laddas upp under körning och inbromsning, går fyra kilometer på enbart eldrift och drivs i övrigt med fossilfritt HVO-bränsle.

– Vi har utmanat åkerierna att investera i det här så det är roligt att få göra detta tillsammans med Älta transportservice. Att minska bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp är en prioriterad fråga för Martin & Servera. Som stor aktör på marknaden tar vi vårt ansvar och ser på nya lösningar, kommenterar Håkan Ekmyr, transportchef i Martin & Servera.

Just att våga satsa på hållbara transporter, som är dyrare än konventionella, är en viktig fråga i distributionsledet i omställningen till mer hållbara transporter.

– Bilarna är betydligt dyrare än vad vanliga bilar är och det får inte bara vara åkerierna som tar hela kostnadsbilden, här måste alla inblandade aktörer hjälpas åt: fordonstillverkare, åkerier, grossister och kunder. Nu kan vi tillgodose behoven hos kunder inom stat, kommun och landsting men även hos privata kunder som har ett starkt engagemang för miljöfrågorna, kommenterar Håkan Ekmyr.

Testet med leveranser med elhybridlastbil kommer att ge information om hur distribution i stadsmiljöer ska planeras i framtiden. Utvecklingen går fort och flera fordonstillverkare satsar på att ta fram framtidens lastbilar.

– Har någon av våra kunder börjat så tror jag att de flesta i branschen vill haka på. Den här elhybriden är ett test för oss som åkeri. Om den fungerar bra fasar vi på sikt över helt till sådana här bilar. Den passar bra för specifika ställen, som exempelvis vid sjukhusområden, som specifikt efterfrågar tysta transporter, kommenterar Charlie Skoglund på Älta transportservice.


Läs mer