Helsingborgs Hamn i nytt samarbete med Einride

oktober 2, 2019 IT/Teknik , Miljö/CSR , Transport
Helsingborgs Hamn i nytt samarbete med Einride

Einride i nytt samarbete – med Helsingborgs Hamn Foto Einride.

Helsingborgs Hamn har inlett ett innovationspartnerskap med svenska Einride, som utvecklar eldrivna, autonoma transportfordon. 

Samarbetsprojektet startar den 1 oktober, och första steget blir att analysera transportflödena i hamnen.

– Innovationspartnerskapet med Einride innebär att tillsammans utforska nytt och okänt territorium. Upphandlingsmyndigheten har varit till hjälp under hela anbudsprocessen, något vi är riktigt tacksamma för när vi fortsätter att arbeta mot våra delmål. Under det tredje kvartalet 2021 hoppas vi ha en pilot på plats för att transportera containrar mellan två olika delar i vårt hamnområde. Som sista nivå och steg tre borde fordonen kunna köra 4–5 kilometer utanför hamnen, kommenterar Mats Fernebrand, inköpschef i Helsingborgs hamn.

Einrides lösning för självkörande, elektriska lastbilar, är baserad på en mängd olika tekniker, till exempel avancerade säkerhetssystem och sensorer som lidar, radar och kameror, som används för att placera fordonet och observera dess omgivningar. Självkörande teknik är för Einride inte ett mål i sig själv utan en viktig möjlighet för framtida hållbar transport. Fordon utan hytt är naturligtvis lättare och kan utvecklas och utformas för elektrisk framdrivning.

– Innovationspartnerskapet med Helsingborgs hamn kommer att göra det möjligt för oss att utforska hur autonoma, elektriska lastbilar kan bidra till både effektiva och säkra transporter i hamnområden och samtidigt minska koldioxidutsläppen radikalt. Vi ser fram emot samarbetet med Helsingborgs hamn och möjligheten att vara en del av deras fortsatta resa för att bli Nordens mest moderna hamn, kommenterar Robert Falck, vd och grundare av Einride.