Chalmersforskare visar smarta glasögon

november 15, 2016 IT/Teknik , Lager , Logistik , Produktion
Chalmersforskare visar smarta glasögon
patrikfager

Patrik Fager och hans forskarkollegor tar fram ny mjukvara för materialhantering med smarta glasögon. Foto Chalmers

Imorgon drar Logistik & Transportmässan igång i Göteborg. Ett konferensinslag är Chalmers-forskaren Patrik Fager, som visar hur man kan använda Smarta glasögon i framtidens materialhantering.

Smarta glasögon, spås på en ljus framtid inom materialhantering och lagerplock. På Chalmers pågår just nu ett forskningsprojekt kring hur man med hjälp av tekniken kan skapa smartare, snabbare och mer flexibla plockprocesser.

Patrik Fager, Chalmersdoktorand på TME/ institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, beskriver tekniken som att sitta fem meter från en 40 tums-tv som visar vad som ska plockas, var på hyllan det finns och var på vagnen det ska placeras.

– Du ser allting, samtidigt som du har händerna fria. Den här tekniken ger helt andra möjligheter att förenkla kommunikationen i produktionssystemet, och presentera all information på ett överskådligt och lättillgängligt sätt, säger han.

Patrik Fager ska berätta om sina erfarenheter av den nya tekniken på Transport- och Logistikmässan i Göteborg, tillsammans med två mastersstudenter på Chalmers TME som arbetar med att ta fram en mjukvara för plockinformationen i glasögonen. Schenker, Scania, Volvo lastvagnar och Volvo Cars är några av företagen involverade i Chalmersprojektet, som redan har väckt uppmärksamhet.

– Jag tror att den här tekniken kommer att slå igenom ordentligt framöver. Vi märker ett stort intresse, även utanför projektet. Många företag har hört av sig och vill veta vad vi har kommit fram till, säger han.

Tekniken används redan internationellt inom materialhantering, bl a av DHL och Volkswagen i Tyskland. I takt med att tekniken utvecklas för logistikapplikationer tror Patrik Fager att den kommer att vinna mark även i Sverige.

– Visserligen är investeringskostnaden än så länge ganska hög, men när implementeringen väl tar fart kommer priset att tryckas ner. Dessutom behövs bara en uppsättning hårdvara för en arbetare per skift, till skillnad från exempelvis pick-by-light system där lampor måste sättas upp på varje förvaringsplats, säger han.

Framöver tror Patrik Fager att de smarta glasögonen kan komma att utvecklas ännu mer, så att de exempelvis kan känna igen föremål och därmed underlätta kvalitetsarbetet.

– Det är häftigt och intressant att forska på den här nya tekniken. Jag tror den kommer att leda till en ökad effektivitet och flexibilitet i materialhanteringen, vilket gör det lättare att hantera den komplexitet som finns i dagens monteringsindustri, säger han.

Patrik Fager arbetar tillsammans med professor Mats Johansson, lektor Lars Medbo och teknologie doktor Robin Hansson i Chalmersprojektet om smarta glasögon: ”Utformning av processer för effektiv materialkonfigurering”. Projektet presenteras på Transport- och Logistikmässan på torsdag 17 november klockan 15.00 av Patrik Fager, samt William Falkenström och Mikael Miettinen, masterstudenter på Chalmers TME.

Intelligent Logistik är mediapartner till Logistik & Transport och finns i monter B07:40


Läs mer