Ägg i smartare förpackning

augusti 22, 2013 IT/Teknik , Logistik , Miljö/CSR , Produktion
Ägg i smartare förpackning

Kronägg är först ut med att lämna engångsemballagen därhän och leverera ägg i Svenska retursystems modulanpassade returbackar som kan samlastas med andra varor.

Nu kan ägg packas i SRS-backar och samlastas med andra varor. Foto: SRS

Ägg har sedan länge levererats i engångsemballage i papp till dagligvarugrossisterna. Nu övergår Kronägg till en mer miljövänlig SRS-back.

Från och med den 2 september levererar Kronägg sina ägg till ICA-grossist i Svenska retursystems modulanpassade backar. Backarna har betydligt bättre staplingsegenskaper som underlättar sampackning med andra varor.

Svenska Retursystem (SRS) ägs av Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörernas förbund. Organisationen administrerar ett pantbaserat retursystem för plastlådor och plastpallar.

År 2012 genomförde SRS i samarbete med SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, en studie som visar att en övergång från engångsemballage i papp reducerar kolioidutsläpp med 44 %.

ICAs nya anläggning i Helsingborg är anpassad för moderna retursystem. En fördel är minskad tidsåtgång vid lagerplock.

– Logistik är otroligt viktigt för ICA. Tillsammans såg vi en möjlighet att utveckla transportflödet och minska miljöpåverkan, kommenterar Bengt-Göran Andersson, divisionschef på Kronägg.

– Det stämmer också väl in i vår strävan att leverera livsmedel av hög kvalitet med så liten miljöinverkan som möjligt.

Kronägg AB ingår i Danaeg-koncernen, som ägs av svenska och danska äggproducenter. Koncernen har sin huvudverksamhet i Sverige och Danmark och omsätter ca 1,3 miljarder SEK år 2012.


Läs mer