Real Rail gjorde Årets Lyft i Småland

november 6, 2012 Infrastruktur , Logistik , Miljö/CSR , Transport
Real Rail gjorde Årets Lyft i Småland

Nybildade Real Rail kammade idag hem Årets Lyft i Småland 2012. Priset går till det företag i regionen som gjort den bästa godstransportlösningen när det kommer till innovation och miljö.

Utmärkelsen delades ut i samband med att Godstransportråden Småland och Skåne/Blekinge arrangerade ett seminarium om framtidens transporter i Jönköping den 6 november. Prisutdelare var Minoo Akhtarzand, landshövding i Jönköpings län och tillika ordförande i Godstransportrådet Småland.
– Vi är mycket stolta över den här utmärkelsen, kommenterar en glad Thord Sandahl, vd för Real Rail.
Real Rail startades tidigare i år ur askan efter norska Cargonets nedlagda sverigeverksamhet ocägs gemensamt av Sandahlsbolagen AB och Cargonet AS. Företaget vann priset i hård konkurrens med bl a Smålands Logistik, Alfa Quality Moving, Xylem Water Solution (f d Flygt) och Nybro Transport

Här är Godstransportrådet Smålands motivering:
”Med ett stort engagemang har man när marknaden svikit lyckats skapa ett nytt intermodalt transportföretag – Real Rail. Då företaget startade sin verksamhet var det en uppenbar risk att en stor andel av inrikeskombitrafiken i Sverige skulle gå förlorad.
Företaget har skapat en helhetslösning genom att samverka med flera andra aktörer och företaget kör idag kombitåg med hög fyllnadsgrad. Den trafik som riskerade nedläggning motsvarar ca 250 Europatrailers i nonstop åretrunttrafik, vilket innebär att skapandet av Real Rail också betydligt har minskat miljöpåverkan från transporter.”

Framgångsrikt track record
De regionala godstransportråden utser årligen ett regionalt företag, som sedan tävlar om att vinna Årets Lyft i Sverige. Geografiskt täcker Godstransportrådet Småland in Jönköpings-, Kalmar- och Kronobergs län. Senaste vinnarna har varit 2009 Stena Recycling, 2010 Benders och 2011 Waggeryd Cell. Småland har tagit hem det nationella priset de senaste tre åren.
– I våra kriterier för att utse en vinnare mäter vi transportvolymer, riskbenägenhet, förändringar och investeringar, innovation samt minskade miljöbelastningar. Real Rail har uppnått goda resultat i samtliga kriterier, en värdig vinnare, summerar Thomas Laghamn, ledamot i Godstransportrådet Småland och medlem i juryn.
Frågan är nu om Real Rail lyckas säkra priset för smålänningarna för fjärde gången i rad. Det nationella Årets Lyft-priset delas ut i Stockholm den 5 mars 2013.

Av Hilda Hultén

 


Läs mer